Met winters weer de weg op

Op 11 november 2019 worden omwonende van de vrijetijdswinkel Obelink opgeschrikt door een kop-staartbotsing. Rond 17.30 uur waren drie voertuigen op de Misterweg betrokken bij een ongeluk. Nu het winterse weer voor de deur staat, zal dit zeker niet het enige auto-ongeluk zijn dat het nieuws haalt.

Een klein hoekje
Ook in de Achterhoek zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoewel uit cijfers is gebleken dat de meeste auto-ongelukken, verbazingwekkend genoeg, in extreem warme periodes plaatsvinden, is wintersweer ook alles behalve veilig. Automobilisten kunnen de kans op een ongeluk in de koudere periode verkleinen door zich goed voor te bereiden op het wispelturige Hollandse winterweer.

Voorbereiding: het halve werk
De beste manier om een ongeluk te voorkomen, is door lekker binnen te blijven. Wanneer dit niet een optie is, is een goede voorbereiding van belang. Zo kan een automobilist al veel ellende voorkomen door het weerbericht goed in de gaten te houden. Bij zware sneeuwval is het beter om afspraken af te zeggen, ook al zijn ze nog zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt bovendien dat veel Nederlanders in de winter rustig doorrijden op hun zomerbanden. Men hoeft geen autotechnicus te zijn om te beseffen dat dit alles behalve veilig is. Of het nu sneeuwt of niet, zomerbanden bieden een stuk minder grip bij een temperatuur onder de zeven graden. In november is het dus de hoogste tijd om de banden om te wisselen. Bij echt glad weer kan een iets lagere spanning in de banden ook net iets meer grip bieden.

Rijd voorzichtig
Het rijden in de sneeuw vereist wat aanpassingen van de bestuurder. Zo zal hij of zij minder bruusk moeten zijn in zijn rem-, accelereer- en stuurgedrag. Daarnaast doen deelnemers aan het verkeer er verstandig aan hun snelheid te matigen en voldoende afstand te houden van andere weggebruikers. Het gebruiken van de rem moet bovendien tot het minimum beperkt worden. Ten slotte wordt het verstandig geacht om zoveel mogelijk gebruik te maken van de hoofdwegen, aangezien hier het meest gestrooid wordt.

Ongeluk... en nu?
Zelfs met alle genomen voorzorgsmaatregelen kan niet elk ongelukken voorkomen worden. Goede verzekeringen kunnen de wonden echter al wat verzachten. Een bestuurder kan zich van te voren indekken door bijvoorbeeld zijn autoverzekering te vergelijken. Schade aan de auto is altijd vervelend, maar het is net iets minder vervelend met een allrisk verzekering op zak. Mochten twee bestuurders op elkaar botsen, dan is het hebben van een rechtsbijstandsverzekering ook geen overbodige luxe. Deze kan de automobilist die de dupe is van de situatie helpen, wanneer hij er met de tegenpartij niet uitkomt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hoyhoy. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!