Afbeelding

Stille dag

Algemeen Columns

Ik was met deze column te laat voor de Groenlose Gids of de Elna die in de week van Kerstmis op de mat zou moeten liggen. Als alle bezorgers hun werk goed doen (en daar ben ik nog weleens bezorgd over) dan moet die krant al op de dag voor kerst bezorgd zijn. Laat zien, jongens en meisjes, dat je een fooitje waard bent. Ja tuurlijk, het gaat om de kerstgroet, niet om het geld, dat weet ik wel.

Elkeweg, omdat de drukker van onze en uw kranten klaarblijkelijk niet zo flexibel is als de gemiddelde bezorger, moest mijn copy vorige week vrijdag al klaar. Dat is me niet gelukt. Ook niet omdat ik alleen overdag kan schrijven, en het was (bijna) de kortste dag van het jaar. Ik heb dus de kerstdeadline gemist. Hopelijk gaat dat met de paasdeadline beter, dat is er ook meer het feest voor natuurlijk.

Het wordt een wat natte kerst, ook buiten, maar niet te winderig, zelfs niet in Groenlo. Ik hoop wel dat het Eerste Kerstdag een beetje stil is. Geen badblazers buiten en naaldzuigers binnen die de de boel komen verstoren. En ik hoop ook dat in elk geval op Eerste Kerstdag alle winkels dicht zijn. 'We gaan open omdat de klanten het willen.' Tsss. Je gaat open in de hoop dat ze naar jou gaan in plaats van naar de concurrent een straat verderop. Want de totale omzet van het Oost Gelrese winkelbestand zal echt niet stijgen door nog langere openingstijden. Het wordt alleen meer gespreid, terwijl de kosten stijgen en het personeel bij het kerstdiner wordt weggehouden. En de klant moet gewoon normaal doen: als je Eerste Kerstdag nog naar de winkel moet, kun je niet plannen en ben je ongeschikt voor huishoudelijke taken. Ik weet niet of er winkels in Oost Gelre op Eerste Kerstdag open zijn, maar zo ja, dan hoop ik niet stiekem dat er niemand komt opdagen. Dat zal ze leren.

Vrede op aarde en stilte in de straten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant