De geslaagde deelnemers van de imkercursus in 2019. Bij voldoende deelname wordt de cursus dit jaar herhaald.
De geslaagde deelnemers van de imkercursus in 2019. Bij voldoende deelname wordt de cursus dit jaar herhaald. (Foto: PR Imkervereniging Oost Gelre/archief Achterhoek Nieuws)

Nog vijf plekken vrij bij imkercursus

OOST GELRE - Goede voornemens voor 2020? Draag bij aan het welzijn van de bijen. Volg bijvoorbeeld een cursus imkeren of plant uw tuin aan met drachtplanten waarmee u bijen een steuntje in de rug geeft. Of wordt lid van Imkers Oost Gelre en help via de verschillende commissies mee om de imkervereniging in Oost Gelre meer inhoud te geven.

Cursus voor beginnende imkers
Voor komend jaar heeft de imkervereniging al tien aanvragen liggen. Bij voldoende deelnemers, minimaal 15, organiseert Imkervereniging Oost Gelre opnieuw deze interessante cursus. Na de cursus kunnen de deelnemers zelfstandig met bijen houden aan de slag, desgewenst met ondersteuning van een buddy. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de site of bij de secretaris, de heer P. van Eijck, mail: p.vaneijck1958@knmail.nl. Ook als u lid van de vereniging wilt worden.

Tuin voor bijen
Wilt u op ene andere manier een bijdrage leveren aan de bijenstand, dan is het aanplanten met drachtplanten voor de bijen een goede optie. Drachtplanten zijn planten die nectar en/of pollen hebben die bijen zoeken en nodig hebben om te leven. Op www.imkersoostgelre.nl vindt u hierover meer informatie.

Genieten van bijenhoning
Behalve op de boterham is honing ook prima te gebruiken als zoetmiddel in dranken maar ook als zoetje in hartige hapjes of in koek en gebak. De imkervereniging Oost Gelre heeft daarom nog een lekker recept voor onze lezers.

Recept honingkoek
Ingrediënten: 350 gram patentbloem (of 175 gram patentbloem en 175 gram volkoren tarwemeel), 1 pakje bakpoeder, 100 tot 150 gram bruine basterdsuiker, 1 pakje vanillesuiker, mespuntje zout, 1 grote eetlepel speculaas- of koekkruiden (of: 1 grote theelepel kaneelpoeder, ½ grote theelepel kardemompoeder, ¼ grote theelepel kruidnagelpoeder, ½ grote theelepel anijspoeder), 275 gram vloeibare honing en 100 ml water.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voer een bakvorm van circa 25 x 11 cm met een vel bakpapier of vet hem goed in met boter en bestrooi daarna met bloem (overtollig bloem eruit schudden). De droge ingrediënten in een kom doen en alles goed door elkaar roeren. Het water en de honing toevoegen. Met een houten lepel tot een glad beslag roeren, of gebruik de mixer (kneedhaken) en in ongeveer 2 minuten tot een glad deeg mixen. Het deeg is vrij stevig. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de koek af in circa 60 minuten. Gebruik een breinaald of satéprikker om te testen of de koek gaar is. Prik de naald of satéprikker in het midden van de koek. Als deze er schoon uitkomt, is de koek gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de koek tien minuten rusten. Stort de koek op een rooster en laat verder afkoelen. Besmeerd met roomboter heerlijk bij de thee of koffie.

Meer berichten