Vlnr Walter Leemreize, burgemeester Bronsvoort, Maria Monasso en Gerda Brethouwer.
Vlnr Walter Leemreize, burgemeester Bronsvoort, Maria Monasso en Gerda Brethouwer. (Foto: Kyra Broshuis)

Nieuwjaarstoespraak burgemeester in teken van 75 jaar vrijheid

Veel aandacht voor 75 jaar vrijheid in heel Oost Gelre

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Een grote opkomst maandagavond bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre. Deze werd gehouden in zaal Hogenkamp in Lichtenvoorde. In 2020 is het 75 jaar geleden dat er, na vijf jaar van onderdrukking, een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding wordt in de gemeente Oost Gelre gevierd en er staat heel wat te gebeuren. Van een bevrijdingsestafette met lopers vanuit de hele gemeente, tot een lichtjesmonument op de Markt in Groenlo ter nagedachtenis van de Holocaust. Van samen ontbijten/eten tot een machtig Bevrijdingstheaterspel met toneel, muziek en dans in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. En een bijzondere expositie in de Stadsboerderij Groenlo.

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bronsvoort staat dan ook in het teken van 75 jaar bevrijding maar traditiegetrouw begint ze met het bekendmaken van het aantal inwoners van de gemeente. “We zijn nu met z’n 29.625’en. Een mooi aantal maar helaas wel 79 man of vrouw minder dan een jaar geleden.” Over het thema 75 jaar vrijheid zegt Bronsvoort het volgende: “We kunnen niet vaak genoeg stilstaan bij het belang om in vrijheid te kunnen leven. Vrijheid is meer dan bewegingsvrijheid. Jezelf kunnen zijn en in vrijheid mogen kiezen: dat is vrijheid. We moeten hard werken om de vrijheid te behouden en vrijheid heeft wel een aantal randvoorwaarden. Vrijheid staat of valt bij de ruimte die we elkaar bieden. Het betekent ook rekening houden met een ander, verdraagzaam zijn, bereid zijn te luisteren, het eigen gelijk eens opzij te zetten. Vrijheid kan alleen bestaan op basis van wederkerigheid.”

Forse dossiers
De burgemeester vertelt verder dat het afgelopen jaar ‘het jaar van de verandering’ werd genoemd. “Met cruciale ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie, wonen, het sociaal domein. Daar zijn nog forse dossiers bij gekomen. Stikstof, PFAS en het behoud van een volwaardig Beatrixziekenhuis.”

Geweldig
Trots is de burgermoeder op het de kernkwaliteiten van Oost Gelre: het prachtige landschap, onze innovatieve bedrijvigheid, dé evenementengemeente én vooral de gemeente met zorg en aandacht voor elkaar. “ Niet voor niets staan we in de nationale monitor duurzame gemeenten op één als het gaat om maatschappelijke participatie. De sociale cohesie, een actief verenigingsleven en het aantal vrijwilligers is nergens in Nederland groter dan in Oost Gelre. Hoe geweldig is dit!”

Een eer
Tot slot zegt de burgemeester blij te zijn met de aanbeveling van de gemeenteraad voor een herbenoeming voor een tweede termijn als burgemeester. “Ik ben daar heel blij mee.Ik ben erg onder de indruk van alle hartverwarmende reacties die ik kreeg van inwoners, organisaties, bedrijven en verenigingen. Ik zie het als een eer dat ik hier ook de komende periode uw burgemeester mag zijn. Ik kijk dan ook met plezier en veel ambitie uit naar de volgende zes jaar”, zo sluit de burgemeester af.

Levenslicht en Spiegelingen
Het woord is vervolgens aan Gerda Brethouwer, kwartiermaker bij Gelderland Herdenkt. Zij vertelt juist in de Achterhoek de verbindingen zo belangrijk waren. “Deze streek had zoveel onderduikers omdat hier iedereen zo nauw met elkaar verbonden was.” Daarna spreekt Maria Monasso van het Comité 4 mei Groenlo over ‘Levenslicht’, het lichtjesmonument dat op zondag 26 en maandag 27 januari in Groenlo op de Markt zal staan. Monasso roept mensen die bij het monument willen voorlezen, zingen of musiceren op om zich te melden via levenslichtgroenlo@hotmail.com.

Walter Leemreize van Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde heeft het laatste woord en maakt indruk met een spectaculaire trailer van het bevrijdingstheater ‘Spiegelingen’. Dit stuk, waaraan een gigantisch aantal vrijwilligers uit Oost Gelre meewerkt, wordt op 5 mei opgevoerd in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Het wordt een muziektheaterproductie over 75 jaar vrede en vrijheid met teksten van Theo Soontiëns. Leemreize zegt nu al trots te zijn op de productie en vooral op alle vrijwilligers, zowel in de uitvoering als in de ondersteuning.

Meer berichten