Hans Hinkamp tijdens een oecumenische dienst in de Johanneskerk. Links naast Hinkamp pastoor Scheltinga.
Hans Hinkamp tijdens een oecumenische dienst in de Johanneskerk. Links naast Hinkamp pastoor Scheltinga. (Foto: Janette van Egten)

Ds. Hans Hinkamp al 25 jaar in dienst bij 'de goede zaak'

Tekst en foto door Janette van Egten

LICHTENVOORDE - Het was een koude zondagmiddag die achtste januari 1995, nu bijna 25 jaar geleden toen gelovigen zich letterlijk op glad ijs begaven, op weg naar de kerk. Een jongeman, geboren in 1962 te Bredevoort, zou die middag bevestigd worden als (laatste) predikant van de toenmalige Hervormde Gemeente. In 2007 gingen hervormd en gereformeerd Lichtenvoorde samen verder onder de naam Protestantse Gemeente Lichtenvoorde. Zo werd Hans Hinkamp de eerste predikant van deze gemeente.

Over de vraag wat hij het meest bijzonder vind aan zijn werk als predikant hoeft ds. Hinkamp niet lang na te denken. "Je mag heel dicht bij mensen staan in hun verdrietige, kwetsbare en feestelijke momenten, in tijden van lief en leed. De ene keer met een bemoedigend woord, de andere keer, letterlijk en figuurlijk, sprakeloos." Als echte Achterhoeker van geboorte voelt Hans zich als predikant in Lichtenvoorde nog steeds heel erg op zijn plaats. "Het Achterhoeks dialect heb ik van huis uit meegekregen. Het blijkt iedere keer weer een welkom geschenk om in het pastoraat en in kerkdiensten de taal van het hart te kunnen spreken." Toen de dominee gevraagd werd om deel te nemen aan de werkgroep 'Dialect en Religie' van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers hoefde hij daar dan ook niet lang over na te denken. In de loop der jaren zijn er door deze werkgroep heel wat teksten vertaald voor gebruik in kerkdiensten of voor andere doeleinden.

Het is algemeen bekend dat de Achterhoekse kerken het niet gemakkelijk hebben in deze tijd. Een onvermijdelijke vraag is dan ook hoe ds. Hinkamp de toekomst tegemoet ziet? "In deze tijd vind ik het belangrijk om een kerk te zijn die midden in het leven staat. Experimenteren met nieuwe vormen van kerk-zijn heeft altijd mijn interesse. In Lichtenvoorde is er inmiddels bijna maandelijks een AKZ-dienst (Anders Kerk Zijn) zoals de Top 2000-dienst op zondag 19 januari aanstaande. Ze zijn geen oplossing voor een groter probleem, maar het zijn soms wel de krenten in de pap."

Toen de dominee de lokale projecten zag ontstaan rondom The Passion zat hij zelf meteen vol ideeën. Op 22 maart 2016 vond de eerste Passion Lichtenvoorde plaats. Na drie zeer succesvolle jaargangen, waarvoor ds. Hinkamp de teksten voor het script schreef, werd Passion Lichtenvoorde omgedoopt tot Passion Achterhoek. Hij benadrukt nogmaals dat hij dit alles niet alleen doet. Net als alle kerkdiensten eigenlijk. Kerk zijn doe je samen.

Op zondag 12 januari wil de kerkeraad uitgebreid stilstaan bij het 25-jarig jubileum van ds. Hans Hinkamp en dit vooral ook samen vieren in een dienst waarin de hoofdrolspeler zelf voorgaat. De dienst begint om 10.00 uur in de Johanneskerk, Rentenierstraat 9. De kerkenraad nodigt u van harte uit dit met hen te vieren. Na de dienst is er gelegenheid de jubilaris te feliciteren.

Meer berichten