In onze huidige maatschappij is er steeds meer belangstelling voor duurzame, eerlijke, biologische en klimaatneutrale kleding.
In onze huidige maatschappij is er steeds meer belangstelling voor duurzame, eerlijke, biologische en klimaatneutrale kleding. (Foto: Janette van Egten)

Vlasrokkendag Zieuwent

Tekst en foto Janette van Egten

Zaterdag 11 januari 2020 vond de allereerste Vlasrokkendag dan ook plaats in Zieuwent. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent had de Achterhoekse Vlasspinners die dag uitgenodigd om in het Buurt-, en Clubhuis 't Kevelder hun kennis en kunde op het gebied van vlas verbouwen, bewerken, spinnen en linnen weven te demonstreren aan belangstellenden. De spinners hadden verschillende soorten spinnewielen meegebracht, zo ook een Achterhoeks wiel. Zij hadden tevens hun linnencollectie meegenomen. Ook de Oudheidkundige Vereniging toonde linnen textiel uit hun eigen collectie zoals doekrollen en ondergoed, alles afkomstig uit Zieuwent.

Wat was nou die vlasrok? Het is een bos vlasvezels die met een lang lint om een stok worden gebonden zodat ze niet in de war raken. Het goed uitgekamde vlas moet als een waaier uitgespreid worden, laag voor laag, zodat de vezels elkaar kruisen, dus van links naar rechts en van rechts naar links. Ze noemen dit rokken, omdat het om laagjes gaat.

In onze huidige maatschappij is er een groeiende belangstelling naar duurzame, eerlijke, biologische en klimaatneutrale kleding. Zodoende is er volgens de vlasspinners uit de Achterhoekse streek dan ook een groeiende interesse in het werken met vlas en linnen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden