Wishful thinking

In Lichtenvoorde gaat een langgekoesterde wens in vervulling. De gemeente realiseert op het gerenoveerde parkeerterrein bij zwembad Meekenesch maar liefst acht gloednieuwe fullservice camper-plaatsen! Heerlijk, 'kramperen' aan de rand van de Keistad, wie wil dat nu niet? 's Ochtends wakker worden van het gebrul van de optrekkende bussen bij de halte en daarna lekker ontbijten met een broodje van Heijerman, onder het genot van de dieseldampen van het voorbijrazende vrachtverkeer.

We hadden ze altijd al, die camperplekken, maar ze werden nauwelijks gebruikt. Dat kwam, volgens de wethouder, omdat ze een beetje verstopt lagen op het parkeerterrein van Longa. We zijn dus in de afgelopen jaren hordes toeristen misgelopen in de Kei. Niet omdat ze liever kampeerden op een van de Achterhoekse campings in het groen of doorreden naar andere plaatsen waar meer te beleven viel, nee niets van dat al. Ze konden gewoon de camperplekken bij het Longa-terrein niet vinden.

In plaats van dat probleem op te lossen met een duidelijke bebording besloot de gemeente de camperplekken te verplaatsen naar de parkeerplaats bij het zwembad. Het aantal plaatsen wordt ook maar direct uitgebreid naar acht plekken mét servicezuil voor elektra, water en afvalverwerking. Uitstekende keuze. Als toevallig voorbijrijdende toerist zou ik ook direct in de ankers gaan want zo'n toeristische hotspot als Lichtenvoorde, die wil je natuurlijk zo snel mogelijk van je bucketlist afstrepen.

En wist u dat die camperbezitters gemiddeld maar liefst 70 euro per dag besteden op de plek waar ze zijn? Zeventig euro! Ik zie in gedachten de Lichtenvoordse middenstand en horeca zich al in de handen wrijven. Acht campertoeristen keer 70 euro per dag en dat, laten we zeggen, 200 dagen per jaar. Dat is meer dan ton per jaar! Dank je wel gemeente voor deze fantastische economische impuls. Die 21.000 euro die jullie daarvoor uit het Toeristisch Fonds trekken, is het iedere cent meer dan waard.

Maar wat nou als de bezetting van die acht camperplaatsen nou een ietsie pietsie tegenvalt. Ik bedoel maar, Lichtenvoorde is een fantastische plek om te wonen maar om er nu hele dagen met je campertje op de parkeerplaats bij een zwembad te staan? Mwah... En dan die 70 euro die die camperaars per dag gaan uitgeven. Dat bedrag is een gemiddelde en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat we in Lichtenvoorde meer aan 35 euro per dag moeten denken dan aan 70. En als de camperaar zijn broodje dan ook nog bij Heijerman haalt, heeft ie de rest van de dag geen honger meer en is ie zelfs onder de 10 euro al klaar. Ik bedoel maar.

Nee, wie Lichtenvoorde echt een economische impuls wil geven zorgt er voor dat er meer jongeren hier kunnen (blijven) wonen. Want jongeren in Oost Gelre doen hun boodschappen bij de Appie, gaan samen een biertje doen bij Kruup en sporten in de Hamalandhal. Ze vervullen de vele vacatures, organiseren evenementen waarmee ze de leefbaarheid verhogen en doen naast hun baan vaak nog wat vrijwilligerswerk.

Mocht nou de bezetting van de camperplaatsen een beetje tegenvallen, dan weet ik nog wel een mooie oplossing. Tiny houses, tijdelijke flexibele woningen die plug-and-play te installeren zijn op de fullservice camperplaatsen. Gewoon, omdat het kan en omdat betaalbaar op jezelf wonen voor veel jongeren een langgekoesterde wens is.


Kees Kiezel

Meer berichten