Marlies Papen steekt als eerste de schop in de grond.
Marlies Papen steekt als eerste de schop in de grond. Foto: Kyra Broshuis

Eerste bomen geplant op Voedselerf Zieuwent

Algemeen

ZIEUWENT- Vol enthousiasme komen de leerlingen van de St. Jozefschool uit Zieuwent woensdag aanlopen bij het Voedselerf in Zieuwent. Zij mogen helpen bij het planten van de eerste bomen op het erf. Stephan Papen, initiatiefnemer en eigenaar van het erf, begeleidt de kinderen en vertelt de genodigden over de totstandkoming van het Voedselerf.

Door Kyra Broshuis

Zo lang mogelijk blijven wonen
“Ik ben hier geboren en getogen en ik wil hier graag, samen met mijn gezin, zo lang mogelijk blijven wonen. Ons idee daarbij is om dat net zo te doen als vroeger; met nog een gezin op het erf. Daarvoor is natuurlijk ook voedsel nodig en ons klimaat vraagt echt om een andere aanpak. We hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een voedselbos en ervoor gekozen om ons eigen erf om te bouwen tot een voedselerf. We willen graag zelf ons voedsel hier verbouwen. Dit is natuurlijk maar een relatief klein erfje maar we hopen dat velen ons voorbeeld zullen volgen.” Wethouder Bart Porskamp zegt dat ook de gemeente het klimaat ontzettend belangrijk vindt en is blij dat de schoolkinderen hier vandaag meehelpen. Hij nodigt ze uit de schop in de grond te steken. “Nee, de batse! “, zo reageert één van de kinderen.

Het erf delen
De eerste twaalf bomen gaan de grond in en dat aantal wordt later verder uitgebreid. Het is de bedoeling dat er op het erf straks onder andere appels, pruimen, kersen, peren, noten, dadels, nectarines en vijgen worden verbouwd. Het aanplanten van het voedselerf is voor de familie Papen een eerste stap in de richting van het delen van hun erf met anderen. Hun ideaal om met meerdere generaties voor elkaar te zorgen en spullen te delen, is zo weer iets dichterbij.

Geen tiny houses
In eerste instantie was het plan om het erf beschikbaar te stellen voor tiny houses, omringd door eetbaar groen. “De jongeren in Zieuwent hebben behoefte aan woonruimte en wij wilden ons erf daar graag voor gebruiken”, vertelt Marlies Papen. “Wij hebben de ruimte ervoor en er was veel belangstelling vanuit de jongeren. We hadden ook al een financierder die een dergelijk project in Overijssel mogelijk heeft gemaakt. Die provincie is daar al heel ver mee. Helaas is het project hier niet doorgegaan omdat de gemeente geen toestemming gaf.” “Klopt”, zegt wethouder Porskamp. “De familie Papen wilde graag iets doen voor de gemeenschap en de tiny houses was een goed plan. We hebben echter met Zieuwents Belang om de tafel gezeten en uit die gesprekken kwam duidelijk naar voren dat het bouwen in de kern de voorkeur heeft. We zijn nu met een particuliere eigenaar bezig om in de Werenfriedstraat te kijken naar mogelijkheden voor tiny houses. Het is heel mooi om te zien dat de familie Papen nu heeft gekozen voor een voedselerf. Een prachtig initiatief waarvan wij als gemeente hopen dat veel inwoners dit voorbeeld zullen volgen.”

Voedselerf ’t Bokeler is gelegen aan de Boekelderweg 3, 7136 KL te Zieuwent. Meer informatie over het voedselbos is te lezen op de site van de stichting Voedselbosbouw Nederland www.voedselbosbouw.org

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant