Meezingen met de handen in de lucht bij 'Het was aan de Costa del Sol'.
Meezingen met de handen in de lucht bij 'Het was aan de Costa del Sol'. (Foto: Jos Betting)

Instuif viert zilveren jubileum met Sandra Vanreys

LICHTENVOORDE - Ruim voor aanvang van de Instuif, afgelopen zondagmiddag 19 januari, stroomde de zaal van de Antoniushove vol. Een teken dat de mensen er zin in hadden. Alle reden hadden zij, om bijtijds een mooi plekje te bemachtigen. De Instuif vierde namelijk zijn vijfentwintig jarig jubileum en dat werd muzikaal ingevuld door Sandra Vanreys.

Door Dinès Quist

Het maandelijkse zondagmiddaguitje naar de Instuif trekt al 25 jaar veel publiek. Vooral senioren weten het Grand Café van Antoniushove te vinden, waar de Instuif gehouden wordt. "Deze middag is het drukker dan normaal" vertelt de secretaris van de Instuif, Harry Spekschoor. "Er zijn zo'n honderd kaarten verkocht en dan zijn er nog ruim twintig vrijwilligers." Die vrijwilligers worden aan het begin van de middag bedankt met een bloemetje, voor hun trouwe diensten. "Zonder hen kan de Instuif niet bestaan. We zijn blij met iedereen die helpt, maar we worden er niet jonger op en we hopen dan ook dat er zich nieuwe mensen aanbieden om te helpen, zodat de Instuif kan blijven bestaan."

Sandra Vanreys
De zorgen van het voortbestaan zijn snel vergeten als Sandra Vanreys de bühne opkomt. Met een 'lang zal ze leven…' ter ere van het jubileum, opent zij de muzikale middag. Countryliedjes worden afgewisseld met oude bekenden als 'Aan de Costa del Sol'. Het duurt niet lang of de handen gaan de lucht in en iedereen zingt mee. Advocaatjes met slagroom, bescheiden glaasjes wijn en een enkel biertje smeren de stembanden. Na de pauze heeft één van de bestuursleden, Johan te Molder, nog wat in petto. Hij haalt zijn trekharmonica uit de koffer en speelt met Vanreys een paar, in het geheim samen ingestudeerde, liedjes. Het maakt de sfeervolle middag helemaal compleet en dat is te horen aan het daverende applaus.

Al 25 jaar zondagmiddag vertier
Het trouwe Grand Café in Antoniushove biedt al 25 jaar onderdak aan de Instuif. "Voormalig directeur van Antoniushove, Wim Hofakker, was ooit op werkbezoek in een verzorgingstehuis in Leidschendam," weet Harry Weenink, medeoprichter van de Instuif, te vertellen. "Op dat moment hadden ze daar een Instuif. Hij vond het een prachtig idee en benaderde ons om dat in Lichtenvoorde op poten te zetten. Samen met Ad van Schaijk en Jan van Beers hebben we daar de schouders onder gezet en dat is nu 25 jaar geleden." Op deze zondagmiddag worden de bezoekers voor de 250ste keer getrakteerd op vertier. Want dat is waar het om te doen is. Vertier op de zondagmiddag, een gezellig middagje uit.
Eén van de bezoekers is elke maand bij de Instuif te vinden. "Steeds is er weer wat anders. Een verhalenverteller, cabaret of muziek. Heerlijk zo'n middagje uit en zo hoef ik mijn kinderen niet elke zondag lastig te vallen," vertelt ze lachend.

Grand Café weg, Instuif blijft
Zo trouw als het Grand Café is geweest, zal hij niet zijn in de toekomst. Het woonzorgcentrum wordt compleet vernieuwd en daarmee verdwijnt het Grand Café. Vanaf september zal de Instuif tijdelijk op woonzorgcentrum 't Brook gehouden worden, totdat het nieuwe zorgcentrum klaar is.
"De behoefte aan deze middagen blijft bestaan," zegt Mireille Wopereis, coördinator informele zorg van Careaz, in haar openingswoord. "Wij zijn heel blij met de Instuif en doen er alles aan om dat te behouden. U blijft van harte welkom, daar gaan we voor." 

Ook vrijwilliger worden bij De Instuif? Meldt u aan bij Harry Spekschoor via harm788@xs4all.nl of 06-1012 7608.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden