Stan Geurts (met gestreepte blouse) laat de groep een canon zingen.
Stan Geurts (met gestreepte blouse) laat de groep een canon zingen. (Foto: Jos Taken)

Auditieweekend bevrijdingstheater 'Spiegelingen' vol verrassingen

'Iedereen die meewerkt voelt zich verbonden met het thema'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - "Het is best wel een zwaar thema waar we ook lichte momenten in verwerken. Het wordt heel indrukwekkend, het raakt me nu al enorm", vertelt Anne-Marie Wassink als productieleider Jos Taken de opening van het bevrijdingstheaterstuk 'Spiegelingen' beeldend beschrijft. Anne-Marie maakt deel uit van organiserende werkgroep die afgelopen weekend in Den Diek met de eerste audities aan de slag ging voor het theaterstuk dat op 5 mei uitgevoerd wordt in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. 'Spiegelingen' is gebaseerd op boeken, dagboeken en waargebeurde verhalen uit de gehele gemeente Oost Gelre. Gebundeld en verwerkt tot een geheel door schrijver Theo Soontiëns, met acteurs, zangers, koren, dansers, organisatoren en vrijwilligers uit de gehele gemeente.

Gelaagd stuk
Na een jaar van voorbereidingen en piketpaaltjes slaan ligt de focus nu geheel op het stuk. "Het is een groot spektakel maar op sommige momenten heel klein, heel gelaagd. Een combinatie van toneel, muziek en beelden die vloeiend in elkaar overlopen. Tal van commissies zijn bezig hun taken in te vullen en het regieboek van Stan Geurts is leidend voor de gehele productie," vertelt Taken, aangevuld door collega Robbin Holweg, die net als Anne-Marie terugkijken op een geslaagd auditieweekend. "De mensen waren zeer enthousiast," zag Wassink. "Ze hebben er allemaal veel zin in. Wat de meeste acteurs en actrices zo fijn vinden is dat het allemaal kleine rollen zijn, waarbij in verhouding weinig tijdsinvestering nodig is. Iedereen die meewerkt, voelt zich verbonden met het thema. Dat is de basis. De sfeer was heel goed. Mensen wisten elkaar direct te vinden, kenden elkaar soms uit andere producties nog." Taken vult aan: "Paul Vallenduuk verzorgt het muzikale gedeelte. Muziek en toneel repeteren apart. Ook de kinderen van Musicalfabriek Groenlo. Dat zijn van kleine ukkies tot kinderen van een jaar of 14. De oudste acteur die meedoet is 77."

Jiddishe canon
Gedrieën waren ze zaterdag direct al getuige van een indrukwekkend moment. "Stan gaf zaterdag de gehele groep een groepsopdracht. Een canon zingen met elkaar, een Jiddisch lied. Hij visualiseerde hoe dat eruit komt te zien. Dat stond gelijk al, zo indrukwekkend. Er was meteen saamhorigheid." Op zondag werd op vastgestelde tijden in groepjes gewerkt voor de casting. "De meeste 'acteurs' zijn aangesloten bij een toneelvereniging in hun woonplaats, zoals Advendo uit Lichtenvoorde, Sempre Avanti uit Zieuwent, DITO uit Groenlo en er waren ook leden van het Winterswijks Muziek Theater. Maar niet iedereen zit bij een vereniging weet Anne-Marie. "Er was ook een vrouw uit Zieuwent die zich opgaf. 'Ik zag het in de Elna en ik dacht 'ik doo met.' Dat is toch prachtig," is ze enthousiast.

Heel verrassend
Aan regisseur Stan Geurts en regie-assistent Aad Witteveen de taak om de rollen te verdelen. Zaterdagmorgen stapten beiden blanco de zaal van Den Diek in om zondagmiddag een goed beeld te hebben welk vlees ze in de kuip hebben. Stan Geurts: "Ik vond het hele leuke dagen. Ook om eindelijk gezichten te hebben bij deelnemers en te weten met welke mensen je deze enorme onderneming instapt. Ik kom niet uit de regio, ken helemaal niemand, dus was het voor mij wel een gok om erachter te komen of mensen er überhaupt wel iets uit krijgen. Ze doen het echt heel goed. Daar ben ik heel erg blij mee." Aad kende al enkele auditanten. "Ik zag ook nieuwe mensen, maar ik vind het echt heel verrassend wat ik zag. Het is ook een heel mooi stuk qua opbouw. De komende dagen gaan we de rollen verdelen. In maart beginnen de repetities." Om het stuk uit te voeren zoals geschreven kan de productie nog wel een aantal mannen gebruiken. "Heel graag. Het gaat om kleine stukjes tekst."

Een van de actrices die zich aanmeldde is Ester Reusink uit Lichtenvoorde. Ze speelde diverse rollen voor het Winterswijks Muziek Theater. "Ik vind het heel erg leuk om hieraan mee te werken. Het thema spreekt me aan en het is leuk om een keer aan een productie mee te werken in mijn eigen woonplaats." Ze heeft in de auditie direct al een tekst die indruk maakt als ze tegen 'haar Hendrik' praat die in het verzet zit. "De kinderen hebben meer aan een voorzichtige vader dan aan een dode held." De toon is gezet!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden