Claudia Spanjaard met Tally en Rob Hattink met Fire. Curly horse is een zeldzaam paardenras dat geschikt is voor mensen met een paardenallergie.
Claudia Spanjaard met Tally en Rob Hattink met Fire. Curly horse is een zeldzaam paardenras dat geschikt is voor mensen met een paardenallergie. (Foto: Barbara Pavinati)

Curly horses: een zeldzaam paardenras in de Achterhoek

'Kind enough for a child, tough enough for a man'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – De bruine Fire en grijze Tally grazen sinds juli in Lichtenvoorde. De eigenaars Rob Hattink en Claudia Spanjaard kwamen toen met hen wonen op hun boerderij in de Stegge. Zij zijn de enige bezitters in de Achterhoek van curly horses, een zeldzaam paardenras met krullen dat ook nog eens hypoallergeen is. Nederland kent ongeveer vijftig tot zestig curly horses.

Claudia is van origine Lichtenvoordse, maar heeft met haar vriend Rob ruim tien jaar in Apeldoorn gewoond. Na haar studie Paardenhouderij aan de HAS in Deventer is ze twee jaar naar Amerika gegaan. Tijdens haar studie had ze namelijk gehoord van de curly horses die daar te vinden waren. Claudia: "Van kleins af aan ben ik gek op paarden. Ik kan niet verklaren waarom. Een aangeboren gekte. Ondanks mijn allergie voor hen heb ik vanaf mijn tiende les gehad en reed ik wedstrijden. Dat betekende wel dat ik vaak ziek was vanwege mijn allergie. Toen ik van het bestaan hoorde van de hypo-allergene curly horses ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik in Amerika terecht. Daar reisde ik het land door om met de paarden te werken. Uiteindelijk kwam ik met Indy, een merrieveulen, naar Nederland, die ik later verkocht. Indy hebben we laten dekken door een curly hengst uit Duitsland en ze kreeg een hengstveulen genaamd Fire. Fire heeft veel merries gedekt, want hij was de enige gekeurde curly dekhengst in Nederland. Nu is hij, maar ook zijn zoon Tally, gecastreerd. Een dekhengst kan niet met een andere hengst in de wei staan en is ook niet altijd even veilig met kinderen. Vandaar deze beslissing. We hebben wel wat zaad laten invriezen. Rob en ik verhuisden naar de Achterhoek, omdat we Fire en Tally graag aan huis wilden houden. In Apeldoorn stonden ze op pension"

Praktische zaken
Rob draagt ook zijn steentje bij aan het houden van de paarden: "Toen ik Claudia net leerde kennen, was ik bang voor paarden en durfde ik ze alleen te aaien als ze op stal stonden. Gaandeweg leerde ik hun 'taal' kennen en nam ik les. Ik hoef niet per se op ze te rijden, maar regel wel alle praktische zaken rond de paarden zoals omheiningen zetten en boxen bouwen. Meestal zorg ik voor de promotie op diverse paardenbeurzen, dan sta ik in de stand en vertel de bezoekers over onze bijzondere paarden. Ik vind het leuker om met mensen op een karretje te zitten dat door een paard getrokken wordt. Claudia rijdt liever op het paard, dan heeft ze er meer contact mee."

Mensgericht
Curly horses hebben een heel vriendelijk en rustig karakter. Ze zijn zeer mensgericht en willen graag voor je werken, ook zijn ze heel slim en leren dingen snel. In Amerika zeggen ze: "A Curly is kind enough for a child and tough enough for a man." Eigenlijk betekent dit dat het echte familiepaarden zijn. Ze hebben vooral in de winter een gekrulde vacht. Dat zorgt ervoor dat je bij het borstelen iets beter je best moet doen, omdat je dan te maken hebt met klitten.

Testen
"Dit paard is dé oplossing voor mensen die allergisch zijn voor paarden, maar wel graag willen paardrijden. Zo kan je paardrijden zonder ziek te worden. Sinds ik deze paarden heb, heb ik geen last meer van mijn allergie. Als mensen allergisch zijn voor paarden en even willen testen of ze dat niet voor curly horses zijn, zijn ze welkom. Er bestaat altijd wel kans op een reactie, maar die is altijd minder heftig dan bij een normaal paard. De reactie kan ook van paard tot paard verschillen", aldus Claudia.

Voor wie met Claudia en Rob in contact wil komen, kan mailen naar: claudia.spanjaard@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden