In 2019 kwamen er 197 klachten binnen over Vitelco.
In 2019 kwamen er 197 klachten binnen over Vitelco. Foto: Kyra Broshuis

Vorig jaar 197 klachten over Vitelco

Algemeen

LICHTENVOORDE - De overlast die omwonenden ervaren van Vitelco (voorheen Rompa) heeft vorig jaar geleid tot 197 ingediende klachten. Dat vertelt wethouder Bart Porskamp naar aanleiding van vragen van CDA’er Ard Schenk. Schenk verwijst tijdens de raadscommissievergadering naar de motie van OOG om te onderzoeken wat de mogelijkheden van verplaatsen van Vitelco zijn. Die motie werd op 17 december vorig jaar unaniem gesteund.

Door Kyra Broshuis

Handhaving
“Wij hebben daarnaast ook gehamerd op handhaving”, zegt het CDA. “En naast handhaving vinden wij dat het bedrijf het productieproces met zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving moet uitvoeren. Wat is er met de klachten gedaan? En wat zijn de vergunde uren waarbinnen geproduceerd mag worden?” Wethouder Bart Porskamp vertelt dat er in totaal 197 klachten binnen zijn gekomen in 2019: “Die klachten worden gepakt door de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) en ter plekke beoordeeld. Bij geuroverlast wordt dan bij Vitelco nagevraagd of er sprake is geweest van een calamiteit of andere mogelijke oorzaken. Terugkoppeling van de bevindingen gebeurt uiteraard ook. Overigens zijn we op een constructieve manier in gesprek met Vitelco over de nieuwe vergunning. De aangenomen motie om bedrijfsverplaatsing te onderzoeken voeren we uiteraard uit. Daar zijn we mee bezig.”

Nieuwe toezichthouder
De wethouder vertelt dat de werktijden bij Vitelco inderdaad niet helemaal worden gedekt door de oude maar nog geldende vergunning. “In de conceptaanvraag is wel rekening gehouden met een volcontinu productie bij het bedrijf. Nu er zicht is op realisatie, wordt er niet actief gehandhaafd. Per 1 januari is er een nieuwe toezichthouder bij Vitelco, dat is gebruikelijk. In dit eerste kwartaal zal een integrale milieucontrole plaatsvinden bij Vitelco door de nieuwe toezichthouder.”

CDA wil onaangekondigde controles
CDA’er Leemreize vraagt of het dan straks om een aangekondigde of onaangekondigde controle. “We kijken wat op dat moment het beste is”, antwoordt de wethouder. “Als het nu al al aangekondigd wordt dat er in het eerste kwartaal een controle komt, dan is het voor het bedrijf natuurlijk vrij eenvoudig om alles op orde te hebben. De buurt wil juist graag vaker en vooral onaangekondigde controles. Het vertrouwen van de buurt in het bedrijf is volledig weg.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant