Sten Kremers
Sten Kremers Foto: Jos Betting

Voetbaltalent Sten Kremers met Oranje onder 16 naar Portugal

Algemeen

LICHTENVOORDE - Dat de Lichtenvoordse Sten Kremers een voetbaltalent is, of beter gezegd een keepertalent, was al bekend binnen in de regio. Maar nu blijkt dat de vijftienjarige Sten ook landelijk niet onopgemerkt blijft. Op maandagmiddag 27 januari kreeg hij te horen dat hij geselecteerd was voor Oranje onder 16. Een week later reist hij met nog 22 geselecteerden af naar Portugal om daar deel te nemen aan het UEFA U16 Development Tournament, een prestigieus vierlandentoernooi in de Algarve.

Door Dinès Quist

"Ik had niet verwacht dat ik geselecteerd zou worden," vertelt Sten. "Half januari mocht ik op uitnodiging van de KNVB op een tweedaagse trainingsstage in Zeist op de KNVB Campus. Daar speelde ik met jongens van grote clubs zoals Ajax, PSV en Feyenoord, die soms al voor de derde of vierde keer op stage in Zeist waren. Voor mij was het de eerste keer en ik vond het al vet om deze trainingsstage mee te maken. Daar gaat het er wel even anders aan toe dan bij onze eigen club. Bij de Graafschap heb je twee trainers om je heen, hier waren het er wel zes. Van de 35 voetballers op dat trainingskamp zijn er 23 geselecteerd die naar Portugal mogen. Daar zit ik dus bij, dat had ik echt niet verwacht."
Voorwaarde van 'Oranje onder 16' is dat je geboren moet zijn op of na 1 januari 2004. De jongens worden met deze internationale toernooien warmgedraaid voor het echte werk. Want vanaf volgend jaar kunnen ze zich kwalificeren voor grote toernooien als het EK of WK.

Sten houdt het hoofd koel
Als enige van De Graafschap gaat Sten een week lang naar Portugal. Daar zullen ze het opnemen tegen Duitsland, Portugal en Colombia. "Best spannend", vindt Sten. "Ik heb wel eens tegen buitenlandse clubs gevoetbald, maar nog nooit tegen selecties van andere landen en al helemaal niet zo'n eind van huis." De jonge keeper houdt desondanks het hoofd koel. Dat is één van de dingen die hij heeft geleerd in zijn keepersopleiding bij De Graafschap. "Ik zie wel hoe het gaat daar. Als ik eenmaal in het voetbalspel zit dan denk ik nergens anders meer aan. Ik kan niet meer dan mijn best doen." Wat er na de duels in Portugal gaat gebeuren, daar houdt Sten zich nog niet zo mee bezig. "Voorlopig zit ik nog prima bij De Graafschap, het is een fijne club met één van Nederlands beste keepersopleidingen." Sten krijgt al jaren training van Kevin Swarthoff, een top-keeperstrainer bij De Graafschap en één van de vele goede trainers bij de Gelderse Keepersschool, van Edwin Susebeek. Dat hij zich nu in de kijker heeft gespeeld bij Oranje, geeft een extra boost aan zijn voetbalcarrière.

Alles voor het voetbal
Gek genoeg vond Sten, als klein jongetje, voetbal helemaal niet leuk. Totdat hij voor het eerst een potje meedeed met zijn vriendjes op het schoolplein. Hij was meteen om en zijn vader meldde hem aan bij Longa '30. Na twee jaar voetballen, hadden ze iemand nodig die wilde keepen. Sten wilde wel en sindsdien doet hij niks anders meer. Hij bleek een talent en mocht vanaf zijn twaalfde bij De Graafschap komen voetballen. Sten zit in Lichtenvoorde op het Marianum en gaat elke dag met de bus naar Doetinchem om te trainen. "Het is wel druk, zeker nu ik in het examenjaar zit. Gelukkig werken ze op school goed mee, maar de komende tijd word het wel even bikkelen."

Sten Kremers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant