Oudheidkundige Vereniging Harvelt komt met nieuwe maar vaak al oude namen.
Oudheidkundige Vereniging Harvelt komt met nieuwe maar vaak al oude namen. (Foto: Kyra Broshuis)

Nieuwe straatnamen in Harreveld

Op advies van de OKV Harvelt

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- Ook in Harreveld worden verschillende straten of paden voorzien van een naam. De namen zijn, op verzoek van de gemeente Oost Gelre, ingediend door de Oudheidkundige Vereniging Harveld. Het gaat om de volgende namen:

Uitgebreide uitleg
"Het Slikkermanspad voor het fietspad dat aangelegd is door de Commissie Fietspaden Harreveld. De naam Slikkerman hoort bij een boerderij en staat al eeuwenlang op topografische kaarten. Ook de omgeving van die boerderij (het gebied waar het fietspad ligt) werd in de volksmond wel Slikkerman genoemd, aldus de OKV. De vereniging legt ook de andere namen uit: “De naam Schutterij (of Schutteri-je in het dialect) verwijst naar een droebel van oorspronkelijk vier boerderijen waar dit weggetje naar toeloopt. Het betreft de adressen Rector Hulshofstraat 22, 18 (in de volksmond nog altijd Schuttenboer genoemd) en 19 (bewoond door de familie Schutten). Tot in de jaren 1970 stond er nog een vierde boerderij (op nummer 20), maar die is verplaatst tijdens de ruilverkaveling. De naam Schutterij is op veel oude topografische kaarten te vinden, maar nog niet als straatnaam gebruikt.

Al in gebruik
De naam Reimespad is al in gebruik voor het fietspad dat daar jaren geleden is aangelegd door de Commissie Fietspaden Harreveld. De naam Reimes verwijst naar de boerderij op het tegenwoordige adres Landstraat 34, waar het pad naartoe loopt. Ook de naam Seesinkpad is al in gebruik voor een fietspad dat daar jaren geleden is aangelegd door de Commissie Fietspaden Harreveld. De naam Seesink hoorde bij een boerderij die daar vlakbij heeft gestaan (tegenover het tegenwoordige adres Landstraat 34). De familie woont tegenwoordig op het adres Landstraat 36 (nog steeds dichtbij het fietspad) en heeft de nieuwe boerderij Nieuw-Seesink genoemd. De naam Geeskes Mienekensbosweg verwijst naar het bos dat aan deze weg ligt. Het was vroeger eigendom van mevrouw Hermina Krabbenborg, in de volksmond Geeskes Mieneken. Kievekampsweg; Kievekamp was de naam van een boerderij die daar in de buurt heeft gestaan en op oude topografische kaarten vaak wordt vermeld. De boerderij is allang verdwenen, maar de naam is bewaard gebleven in de Kievekampsbrug. De naam Kievekampsweg had eventueel gebruikt kunnen worden voor de hele weg die over de brug loopt, maar het gedeelte vanaf de brug tot aan de Heideweg had in de volksmond al een naam: Blindendiek of Blindedieksken Voor het gedeelte van de Kievekampsbrug tot aan de Kroosdijk zou de naam Kievekampsweg een voor de hand liggende keus zijn.

Heidedieksken
Blindendiek: De Commissie Fietspaden Harreveld heeft voor het jaren geleden aangelegde fietspad zijn keuze gemaakt uit twee alternatieven Blindendiek of Blindedieksken. Beide vormen komen in de volksmond voor. De oorsprong is onzeker. Heidedieksken: Dit stukje weg wordt in de volksmond ’t Dieksken genoemd, maar dat is natuurlijk niet echt een naam. Aangezien dit gedeelte van Harreveld ook wel De Heide wordt genoemd, lijkt de naam Heidedieksken een voor de hand liggende keus. Ons voorstel is om dit weggetje te vernoemen naar de andere boerderij: Doktasdiek. Piepersdiek: Ook deze weg is een overgebleven stukje van de vroegere Oude Ruurloseweg. Dit stukje weg loopt van Lichtenvoorde naar de boerderij die door zijn tegenwoordige bewoners ‘Teeuws’ is gedoopt (adres Japikweg 2), maar vroeger in de volksmond De Pieper heette (ook wel Zandpieper)”, schrijft de OVH.

Suggesties
De Oudheidkundige Vereniging Harvelt heeft nog enkele suggesties voor de gemeente. “Het gaat over de nieuwe weg die kort geleden door ’t Vaene is aangelegd, vanaf het kruispunt bij Harreveld naar De Riette. Deze weg is Hoeveweg genoemd, maar wij zijn niet enthousiast over deze naam, vooral omdat hij nogal nietszeggend is. Als hij moet verwijzen naar de naastgelegen boerderij (adres De Riette 2), dan zou Mariahoeveweg wellicht beter zijn geweest. Maar nog veel mooier zouden wij het vinden om een oude veldnaam te laten herleven: Schaopenbulte (of Schapenbult). Zo heette vroeger de plek waar die boerderij staat, en waar die nieuwe weg langs c.q. overheen loopt. Op verzoek van Harrevelds Belang hadden wij die naam ook voorgesteld, maar het is onduidelijk wat er met dat advies is gebeurd. Aan deze weg woont niemand, dus zou de naam zonder al te grote problemen aangepast kunnen worden. Wij hopen er in elk geval op”, zo schrijft bestuurslid Henry Tankink aan de gemeente.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden