De Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde kiest voor deze namen.
De Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde kiest voor deze namen. (Foto: Kyra Broshuis)

Nieuwe straatnamen in Lichtenvoorde en Lievelde

OOST GELRE - Maar liefst twintig straten of paden in de gemeente Oost Gelre krijgen een naam. Het gaat om nieuwe straten maar ook om straten of paden die wel in de volksmond een bepaalde naam hebben maar die nooit officieel zijn erkend. Daar gaat dus nu verandering in komen.

Door Kyra Broshuis

“Vanwege veiligheid, de vindbaar door hulpdiensten en de verbetering van navigatie willen we die wegen van een straatnaam voorzien”, zegt wethouder Karel Bonsen. “De ongenoemde wegen zijn inmiddels geïnventariseerd en voor advies over de straatnaamgeving zijn de oudheidkundige verenigingen benaderd. Van enkele wegen hebben wij inmiddels voorstellen ontvangen. Daarmee wordt een al langer bestaande traditie voortgezet om ook met behulp van straatnamen de historie onder de aandacht te brengen. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG), de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde (VOL) en de Oudheidkundige Vereniging Harvelt (OKV Harvelt) hebben de namen voorgesteld. Ook hebben wij tijdens de inventarisatie van de ongenoemde wegen geconstateerd dat de bestaande straten 'Kerkwal' in Groenlo en de 'Visserijdijk' in Vragender nooit officieel zijn benoemd. Aangezien deze namen al sinds jaar en dag worden gebruikt en straatnaamborden er al bij staan, stellen wij voor deze straten officieel te benoemen.”

Dennendijk, Kolkmansweideweg en Grindgroeveweg
Het stukje weg nabij de Besselinkschans krijgt de naam Dennendijk. “Langs dit weggetje staan veel dennenbomen. In de directe omgeving is ook al een Flierdijk en een Eikendijk”, zo schrijft de oudheidkundige vereniging uit Lichtenvoorde. De zandweg parallel aan de Garsteveldsedijk gaat Kolkmansweideweg heten. Dit omdat het in de directe nabijheid van boerderij Kolkman ligt. De Huttendijk en de Garsteveldsdijk zijn ook vernoemd naar boerderijen. De zandweg die uitkomt op de Huttendijk krijgt de naam Grindgroeveweg. “Op kaarten vanaf 1876 is aan deze weg een grindgroeve getekend, waarschijnlijk voor grindafgraving ten behoeve van de spoorwegen”, zo schrijft André Sonderen namens de Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten