Dit plantsoen krijgt de naam van Joep ter Haar.
Dit plantsoen krijgt de naam van Joep ter Haar. (Foto: PR)

Lichtenvoorde krijgt 'Joep ter Haar plantsoen'

LICHTENVOORDE - Het is een bekende naam in Lichtenvoorde; Joep ter Haar alias Piloten Joep. De gemeente Oost Gelre gaat de verzetsheld eren door een plantsoen naar hem te vernoemen. Het gaat om het plantsoen tussen de Van Heijdenstraat, Hendrik Leemreizestraat en de Gert Reindersstraat.

Door Kyra Broshuis

Pilotenlijn
Joep ter Haar, beter bekend als Piloten Joep, is een begrip in Lichtenvoorde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Joep in het verzet terecht en raakte betrokken bij de zogenaamde ‘Pilotenlijn’; een systeem waarbij neergeschoten piloten en onderduikers van de Achterhoek naar Limburg werden gebracht. Vanuit daar vertrokken ze dan naar hun thuisland. De Pilotenlijn heeft ongeveer 70 neergeschoten piloten en 250 krijgsgevangenen hun vrijheid teruggegeven. Voor de verzetshelden van de lijn liep het helaas minder goed af; de lijn werd verraden en de meeste verzetsmensen uit de groep werden gefusilleerd. Piloten Joep had het geluk aan zijn zijde; hij wist te ontsnappen.

Onderscheidingen
Na de oorlog is Joep ter Haar vele malen onderscheiden voor zijn verzetswerk. Hij kreeg onder andere de British Empire Medal, de hoogste Engelse onderscheiding en de Amerikaanse Medal of Freedom. Ter Haar was, net als veel van zijn familieleden, een politieman. Bij zijn 25-jarig dienstverband kreeg hij van prins Bernhard de Eremedaille in Brons in de Orde van Oranje-Nassau overhandigd.

Verzetshelden
“Dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid en dat is een mooi moment om Joep ter Haar te eren met een eigen plantsoen met daarin een klein monument”, vertelt wethouder Karel Bonsen. “Hij heeft met gevaar voor eigen leven veel andere levens gered en deze eer komt hem absoluut toe. Het plantsoen past ook mooi in de wijk waarin de straten naar verzetshelden zijn vernoemd. Uiteraard is dat allemaal in nauw overleg gegaan met de familie. De vader van Joep, Bernard ter Haar, was ook een verzetsheld en in Lichtenvoorde is een straat naar hem vernoemd.” Joep maakt dit alles zelf helaas niet meer mee; hij overleed in 1976 op 58-jarige leeftijd.

De onthulling staat gepland voor maandag 4 mei.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden