Wim Rutgers (links) en Hans Veldkamp, werkende aan hun zevende boek: ’75 jaar Vrijheid Vragender’.
Wim Rutgers (links) en Hans Veldkamp, werkende aan hun zevende boek: ’75 jaar Vrijheid Vragender’. (Foto: Theo Huijskes)

Uitgave '75 jaar Vrijheid Vragender' in aantocht

Wim Rutgers en Hans Veldkamp maken hun zevende boek

Door Theo Huijskes

VRAGENDER - Op 4 en 5 mei herdenkt ook kleine kern Vragender het gegeven dat men 75 jaar geleden bevrijd is van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Los van de traditionele Dodenherdenking op 4 mei, met een bijeenkomst bij het oorlogsmonument tegenover de korenmolen De Vier Winden, wordt er op 5 mei een boek gepresenteerd met de titel '75 jaar Vrijheid Vragender'. Een boekwerk, samengesteld door de auteurs Wim Rutgers en Hans Veldkamp, dat niet alleen talrijke foto's en afbeeldingen bevat, maar ook boeiende ervaringen en onderwerpen beschrijft, alsmede indrukwekkende getuigenverhalen bevat.

In huize Rutgers aan de Winterswijkseweg in Vragender wordt er door Wim Rutgers (76) en Hans Veldkamp (71) op drie ochtenden in de week gewerkt aan hun inmiddels zevende boek. Veldkamp vertelt dat de samenwerking tussen beide auteurs tot stand is gekomen dankzij de bij beiden aanwezige verzamelwoede van oude, geschiedenisrijke foto's. "Wij zijn bij elkaar gaan zitten, hetgeen in 2007 heeft geresulteerd in het eerste boek '125 jaar onderwijs in Vragender'. Dat wij vervolgens de smaak te pakken hadden, bewijst wel het feit dat wij daarna in 2010 een boek hebben gewijd aan het 75-jarig bestaan van de dorpsvoetbalclub KSV." Rutgers vult aan: "En daar bleef het niet bij, want in 2010 volgde de presentatie van het boek 'Vragender Kerkpad' met een jaar later het boek 'TC Vragender' oftewel Tennis in Vragender. Waarna wij nog met veel voldoening en met name waardering in 2013 het boek 'Minkhorst Beneman uut Vraogender' en in 2016 het boek 'Pastoor Casper Pikkemaat zes jaar in Vragender' hebben gemaakt.

Historische fietstocht
Rutgers en Veldkamp benadrukken dat in het kader van 'Nederland 75 jaar bevrijd' de gemeenschap in Vragender dit jaar niet alleen krijgt te maken met een fraai herinneringsboek, maar ook met een historische fietsroute. "In deze route zijn naast de twee reeds bestaande tekstborden een tiental nieuwe borden opgenomen met teksten en afbeeldingen over en uit de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen centraal in het boek, maar ook centraal in het kader van deze fietsroute staan vanzelfsprekend de drie inwoners uit Vragender, die tussen '40 en '45 vanwege het oorlogsgeweld het leven hebben moeten laten. Het gaat hier om Gerhard Willem Hellekamp, Johannes Theodorus Gerhardus Klein Ikink en Wilhelmus Johannes Severt." Rutgers wil daarbij benadrukken dat het gebeuren tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog diepe indruk maakt op de jeugd. ''Op school worden ze veelal geconfronteerd met namen als Anne Frank, Westerbork, Auschwitz en dergelijke. Maar het gaat natuurlijk veel verder en dieper. Daarom is het zo belangrijk dat nu nog levende opa's en oma's hun ervaringen en verhalen over de Tweede Wereldoorlog delen met hun klein- en achterkleinkinderen."

Verspreiding van het boek
De exacte informatie over hoe het op 5 mei te presenteren boek wordt verspreid of al dan niet te koop is, kunnen Veldkamp en Rutgers nog niet aangeven. "Dit wordt door Vragenders Belang geregeld", geeft Hans Veldkamp aan. "Hierover lopen de gesprekken nog. Wel kunnen wij aangeven dat wij het heel positief tegemoet zien. Een en ander zeker ook omdat wij volop medewerking krijgen van Vragenders Belang, de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland". In nauwe samenwerking hebben Rutgers en Veldkamp een verzameling van gebeurtenissen, verhalen en foto's bij elkaar gebracht. "Het boek bevat zeven hoofdstukken en krijgt een stevige fullcolour omslag met het binnenwerk in zwart-wit. Een boek, dat iedere in Vragender geboren of woonachtige liefhebber in zijn bezit wil hebben."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden