Het perceel waar een drugslab is aangetroffen. Foto: News United
Het perceel waar een drugslab is aangetroffen. Foto: News United

Intensieve samenwerking in de Achterhoek tegen ondermijning

Algemeen

Intensieve samenwerking
tegen ondermijning

ACHTERHOEK- De acht Achterhoekse gemeenten trekken samen op in de strijd tegen ondermijning. Ondermijning betekent dat criminelen invloed hebben op de samenleving. Burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre is kartrekker voor het gezamenlijke plan van aanpak.

Door Kyra Broshuis

Toename van drugscriminaliteit
“We zien in de Achterhoek een toename van drugscriminaliteit zoals fraude, witwassen en drugsafval-dumpingen. Daarnaast zien we dat steeds meer jongeren het ‘normaal’ vinden om een pilletje te nemen. Dat leidt er helaas ook toe dat jongeren steeds grootschaliger gaan opereren en op een bepaald moment uit beeld raken. We willen ook het buitengebied, de bedrijventerreinen en de recreatieparken goed informeren. Er is nog wel eens sprake van naïviteit rondom criminaliteit. We willen hier in de Achterhoek geen Brabantse toestanden en daarom willen we inzetten op preventie”, legt Bronsvoort uit.

Bewoners buitengebied zijn kwetsbaar
Het buitengebied heeft het moeilijk, zegt Anton Janssen van de politie Oost Nederland. “Het gaat niet goed in de agrarische sector en dat maakt kwetsbaar. Boeren worden benaderd om hun schuren te verhuren aan criminelen. Kijk maar naar het nieuws laatst uit Vragender; daar ging om het een cocaïnewasserij in een boerenschuur. In Oost Nederland heerst nog veel de opendeurmentaliteit; mensen zijn vaak nog naïef. Daar komt bij dat er hier veel ruimte is en relatief weinig controle. Wij gaan ook kijken naar bedrijventerreinen, waar zitten mogelijke aandachtspunten? Daarin werken we samen met onder andere de Belastingdienst.”

Leerling Alert
Ook op scholen wordt aandacht besteed aan drugsproblematiek. Het Graafschap College zet daarvoor Leerling Alert in; een programma dat vooral gericht is op bewustwording. Alex Jansen van het Graafschap College zegt geschrokken te zijn van de cijfers van ondermijning. “De omvang van de business rondom drugsgebruik is enorm. Wij willen een veilige school zijn en willen onze leerlingen voorbereiden op de maatschappij. We horen over zaken wij waar ons niet bewust van waren. Zo blijken (leerling)elektriciens geronseld te worden om te helpen bij het opzetten van kwekerijen. Wij willen jongeren helpen om uit die wereld te stappen. We horen ook dat jongeren wel eens onder invloed van drugs in de klas zitten; dat willen we pertinent niet.” Ook scholengemeenschap Marianum is bezig met het introduceren van Leerling Alert op school. Burgemeester Bronsvoort zegt dat criminele jongeren snel doorgroeien naar de zware criminaliteit: “Het begint vaak met hand- en spandiensten zoals het vervoeren of doorgeven van drugs maar het gaat al snel verder. We moeten voorkomen dat deze jongeren afglijden.” Scholieren/studenten stappen soms in een situatie waar ze niet meer uitkomen. Zo’n 70 tot 80 procent van de 15- tot 25-jarigen heeft wel eens pilletje gebruikt. “Dat gaat vaak onder groepsdruk maar zo rollen ze steeds verder criminele sector in. Je kunt maar één keer nee zeggen en dat is de eerste keer”, benadrukt politieman Janssen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant