Minnie Kruip helpt middels een bedienpaneel met het wegtakelen van de kunstwerken van wijlen Joop Kruip.
Minnie Kruip helpt middels een bedienpaneel met het wegtakelen van de kunstwerken van wijlen Joop Kruip. (Foto: Kyra Broshuis)

Oud mozaïek Joop Kruip komt terug

Zes panelen worden tijdelijk opgeslagen

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Onder grote belangstelling zijn donderdag de mozaïekwerken van Joop Kruip aan de Ludgerusschool in Lichtenvoorde verwijderd. Zorgvuldig ingepakt in houten balken, ook afkomstig uit de school, werden de werken opgetakeld. Ze worden nu elders opgeslagen en komen straks terug in het nieuwe iekc.

In de muur
Het is een bijzonder gezicht, het prachtige mozaïekwerk naast de resten van de oude school. Kunstenaar Joop Kruip heeft het mozaïek in 1955 ontworpen. Het kunstwerk werd destijds verwerkt in de muur van de fietsenstalling van de school. Echtgenote Minnie Kruip is aanwezig en wordt geïnterviewd door leerlingen van de Ludgerusschool. De leerlingen vragen onder andere wat de hobby van Joop was (pijp roken) en waarom hij de afbeeldingen zo heeft bedacht. “Hij dacht er vooral aan wat kinderen het mooist zouden vinden. Daarom koos hij voor afbeeldingen van onder andere de kermis, dieren en varen”, antwoordt mevrouw Kruip. Het is daarna aan haar de eer om, uiteraard met hulp van de deskundigen én de techniek, het eerste paneel weg te takelen.

Veelzijdig kunstenaar
“Het is ontzettend jammer dat hij dit niet meer mee mocht maken. Joop is in oktober 2016 overleden. Hij had dit prachtig gevonden! Ik vind het heel fijn dat deze werken bewaard blijven en straks weer herplaatst worden. We zijn samen veel bezig geweest met mozaïekwerk. Joop zocht overal naar mooie stukjes steen. Alleen de gekleurde steentjes en het goudkleurige glas kocht hij. Ik hielp dan met de steentjes hakken en het inleggen. Mijn jongste zusje peuterde de mooiste stukjes er soms weer uit”, vertelt Minnie Kruip. “Ik heb thuis nog heel veel stukjes steen liggen.”

Het is overigens niet de eerste keer dat er een werk van Kruip wordt bewaard bij sloop van het betreffende gebouw. Een mozaïek van zijn hand zat in de gevel van een middelbare school in Utrecht. De Erfgoedvereniging Heemschut heeft daar, met succes, ingezet op behoud van het kunstwerk. Het werk heeft een nieuwe bestemming gekregen op de kopgevel van een nieuwbouwproject in Utrecht. Joop Kruip studeerde af in portretschilderen maar was bedreven in veel meer kunstvormen. Zijn werken zijn door heel Nederland te vinden. Hij maakte houten beelden, sgraffiti, muurschilderingen en tal van andere kunstobjecten. Zijn werk is onder ander te zien in De Investeringsbank in Den Haag en in de Exoduskerk in Gorinchem.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten