In de gemeente Lichtenvoorde waren radio's al in juli 1941 in beslag genomen. Er kon alleen nog stiekem naar Radio Oranje geluisterd worden. Op de foto Wim Wissink.
In de gemeente Lichtenvoorde waren radio's al in juli 1941 in beslag genomen. Er kon alleen nog stiekem naar Radio Oranje geluisterd worden. Op de foto Wim Wissink. (Foto: archief oudheidkundige vereniging Harvelt)

Presentatie 'Harreveld in de oorlog' bij 't Kempken

HARREVELD - Hoe liep het af met die vijftien jongemannen uit Harreveld die in mei 1940 vochten tegen de Duitsers? En wat gebeurde er eigenlijk nog meer in dit kerkdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog? Henry Tankink van de Oudheidkundige Vereniging Harvelt zocht het uit. Op dinsdagavond 10 maart vertelt hij erover in de foyer van dorpshuis 't Kempken. Aanvang 20.30 uur en toegang gratis.

Harreveld in de Oorlog
Henry vertelt: "Zo'n twintig jaar geleden kreeg ik de vraag voorgelegd of het een goed idee zou zijn om een toneelstuk op te voeren van Tonia Wolters dat was gebaseerd haar dagboekaantekeningen uit de Tweede Wereldoorlog. Het leek mij een mooie manier om herinneringen aan de oorlog in Harreveld levend te houden. En blijkbaar dachten meer mensen er zo over, want de uitvoering door toneelvereniging 'Hervelo' vond plaats in de zomer van 2001 in de open lucht. En al meteen in het begin daarvan werden de namen genoemd van alle vijftien jongemannen uit het dorp die tegen de Duitsers hebben gevochten in mei 1940. Dat herinnerde ik me nog toen ik een paar jaar geleden op het idee kwam om voor de oudheidkundige vereniging eens uit te zoeken wat zich tijdens de oorlog zoal in Harreveld had afgespeeld."

Henry ging hiermee aan de slag. Het lukte hem door middel van meerdere bruikbare bronnen een redelijk compleet overzicht te krijgen. Henry is verheugd dat dit verhaal nu, 75 jaar later, gepresenteerd kan worden. Een naar zijn zeggen, toevallige maar wel heel prettige bijkomstigheid. "Dat Tonia Wolters met haar dagboek en het toneelstuk hier indirect de aanzet toe heeft gegeven, daarvoor mogen wij haar wel heel dankbaar zijn."

Dorpshuis 't Kempken, Ursulastraat 2 in Harreveld. info@okvharvelt.nl
 

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten