Vijfenveertig buurtbewoners namen deel aan de info- en instructieavond.
Vijfenveertig buurtbewoners namen deel aan de info- en instructieavond. (Foto: eigen foto)

Mercurius-Neptunus- Esstraat zijn een AED rijker

LICHTENVOORDE - De meeste hartstilstanden komen voor in woonwijken. De kans om een hartstilstand te overleven wordt vergroot door binnen zes minuten hulp te verlenen. Daarom nam Jan te Kronnie het initiatief om samen met Margo Molenaar voor de bewoners van de Mercurius – gedeelte Neptunus en gedeelte Esstraat in Lichtenvoorde een AED (Automatische Externe Defibrillator) aan te schaffen voor hun buurt.

Naast hartmassage en beademing is een AED een essentieel hulpmiddel bij het reanimeren. In geval van nood is het daarom fijn dat er snel hulp kan worden geboden door de omwonenden. Jan vertelt: "Het initiatief ontstond door een vervelend voorval in onze buurt, waardoor je beseft hoe belangrijk een AED kan zijn. Je gaat nadenken over de mogelijkheid om zelf zo'n apparaat voor je buurt aan te schaffen. Helaas kregen wij geen financiële medewerking van de gemeente. Daarom ben ik samen met Margo Molenaar op eigen initiatief de buurt in gegaan. We kregen massaal steun en door een bijdrage van alle bewoners hebben we met geheel eigen middelen een AED aan kunnen schaffen."

Professionele opleiding
Maar een AED-apparaat en welwillende buurtbewoners alleen bleken niet voldoende. Kennis over de werking van het apparaat en handelingsbekwaamheid in het geval van een hartstilstand zijn cruciaal. Vijfenveertig buurtbewoners hebben daarom onlangs de reanimatie/AED-informatie-avond gevolgd in de brandweerkazerne onder leiding van Defibrion, de leverancier van de AED. Zo leerden ze met behulp van een reanimatiepop en een AED-apparaat hoe ze bij een hartstilstand verantwoord en efficiënt kunnen handelen. De bewoners zijn nu goed voorbereid om hulp te kunnen bieden tot er professionele hulpverlening ter plaatse is. Enkele buurtbewoners gaan ook nog de cursus reanimatie volgen, zeker na het bijwonen van de info-avond.

Hartslagnu.nl
De AED die geplaatst is aan de Mercurius 21 wordt aangemeld bij Hartslagnu.nl. Dat is het netwerk van burgerhulpverleners dat nu vergroot wordt met deze buurt-AED. Zij zullen worden gealarmeerd bij een noodgeval in hun buurt.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten