De kleuters bewonderen de tweedehands sieraden.
De kleuters bewonderen de tweedehands sieraden. Foto: Jos Betting

Kleuterklas BijEen op bezoek bij Solsisters

Algemeen

LICHTENVOORDE - Al vroeg staat er op vrijdagochtend 14 februari een klasje kleuters van basisschool BijEen voor de deur van Solsisters. De eerste van de twee kleuterklassen op deze ochtend komt op bezoek bij de tweedehands kledingwinkel in het kader van de projectweken 'duurzaamheid en kleding'. De kinderen leren dat tweedehands kleding kopen past binnen duurzaamheid en dat de opbrengst ook nog eens naar goede doelen gaat.

Door Dines Quist

De kleuters krijgen een rondleiding door de winkel en het magazijn van Solsisters Jacqueline Krabbenborg en Veronique Beerten. Zij vertellen dat je oude kleren, schoenen, tassen en sieraden bij de Solwinkel kan brengen en dat deze opnieuw verkocht worden. De kleuters kijken hun ogen uit en hebben vooral interesse voor de roze éénhoorn-sloffen, die helaas een maatje te klein blijken. Eén van de meisjes neemt binnenkort haar moeder mee naar de winkel nemen, want ze heeft een spijkerjasje met sterretjes op het oog. Verwonderd bestudeert een groepje meisjes een doos met blinkende sieraden terwijl de jongens een mand met bh's inspecteren.

Van kleding maken komt rook
Juf Karin Bruins vertelt haar kleuters dat kleding produceren slecht is voor het milieu. Blijkbaar is dit niets nieuws voor de kinderen, want zij weten te vertellen dat daar rook van komt. "Op school hebben de kinderen al kleding, hoedjes en sieraden gemaakt van afvalmateriaal," vertelt Bruins. "Volgende week lopen de groepen één tot en met vier met hun eigengemaakte creaties een modeshow door de school. Ouders en opa's en oma's mogen dan komen kijken."        

Duurzaamheid en goede doelen
Duurzaamheid en tweedehands kleding gaan hand in hand, een gunstige bijkomstigheid voor de in 1987 opgerichte winkel. Maar het oorspronkelijke doel van de tweedehands kledingwinkel is geld inzamelen voor goede doelen in binnen- en buitenland. "We doneren ook aan veel doelen in Oost Gelre", vertelt Krabbenborg, "Zoals; Vrienden van Antoniushove, de Zonnebloem, de Voedselbank en de Pietenbrigade. En elk jaar geven we 200 kledingbonnen van 25 euro cadeau aan gezinnen met een smalle beurs." Met elf vrijwilligers verwerken de Solsisters jaarlijks zo'n 12.000 kilo kleding, tien procent daarvan verkopen ze zelf. Dat brengt jaarlijks tussen de 20.000 en 25.000 euro op. De rest van de kleding gaat naar andere tweedehands winkels. Op 27 maart, in de Week van het Geld, staan de Solsisters op de infomarkt 'Over Geldzaken', in de Matterlier te Groenlo. De markt vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur. Men kan er terecht voor informatie rondom geldzaken met een smalle beurs. De entree is gratis.        

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant