"De uitgebloeide bolletjes kunnen we goed gebruiken voor de bijen", zegt Stephan Damman.
"De uitgebloeide bolletjes kunnen we goed gebruiken voor de bijen", zegt Stephan Damman. (Foto: Kyra Broshuis)

Uitgebloeide bloembolletjes? Lever ze in!

GROENLO - In veel huiskamers staan ze momenteel; bakjes met narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. Als ze uitgebloeid zijn, gooien veel mensen ze weg. Zonde, zegt bijenhouder Stephan Damman van de Imkerij Grol.

Door Kyra Broshuis

Voor de bijen
“Voor de bijenstal en educatieruimte aan het Blikpad in Groenlo kunnen we die bollen goed gebruiken. We gaan het loof laten versterven en in het najaar planten we die bollen in de grond. Op die manier worden ze gerecycled, komt er in Groenlo meer groen en komen er meer bloemen én is er in het voorjaar voldoende stuifmeel voor de bijen. Stuifmeel bevat veel eiwitten, die de larve nodig heeft om te groeien. Het stuifmeel dat als voedsel voor de larven dient, wordt door vrouwtjesbijen op bloemen verzameld en naar het nest getransporteerd. Dat is hun belangrijkste bron van voeding. En zoals bekend gaat het nog steeds niet zo goed met de bijen en overige insecten. We willen ze graag op alle mogelijke manieren helpen.”

Meer groen en bloemen
Damman wil de eerste bollen op het terrein van de bijenstal plaatsen. “Maar het zou natuurlijk mooi zijn als we Groenlo op meer plekken kunnen voorzien van meer groen en bloemen.” De oproep die Damman deed op Facebook heeft al flink wat opgeleverd. “Veel van particulieren maar ook bedrijven als Floreel en Groot Kormelink Bloem & Kado hebben uitgebloeide bollen ingeleverd.”

Steenuilen en een klotzbeute
Er gebeurt nog veel meer bij de bijenstal. Met dank aan de vele vrijwilligers is het gebouw bijna klaar. Bij het dak is een steenuilenkast geplaatst. “En er zijn zelfs al bewoners”, vertelt Damman enthousiast. “Die kast hebben we gerealiseerd in samenwerking met de Vogelwerkgroep Berkelland.” Ook de vrijwilligers van de Stoomhoutzagerij in Groenlo dragen een steentje bij. “Dankzij deze mannen hebben we een klotzbeute, ook wel een loghive genoemd. Dat is een holle eik (stam), een natuurlijk onderkomen voor de bijen. Er komt nog een deurtje in en een plaat plexiglas zodat iedereen goed kan zien hoe de bijen zelf hun raat maken.” Er is nog meer werk in uitvoering: “We gaan hier een oude bongerd realiseren met oude fruitrassen. Het gebied wordt verder omzoomd met struweelhagen. Zo hebben we straks nog meer biodiversiteit en dat komt iedereen ten goede.”

Heeft u uitgebloeide bolletjes? Lever ze dan in bij Stephan Damman, Nieuwe Groeneweg 5 in Groenlo. Telefoonnummer 06-3813 4087. “Mensen kunnen het gewoon bij de voordeur neerzetten. Alvast hartelijk dank!”

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten