Columns

Keienslöppers, Veldhanen, Zollenlappers

Ach ja, ooit had Lichtenvoorde een bloeiend carnavalsleven. Ik herinner mij de massa-polonaises in de Hamalandhal tijdens het kindercarnaval. De buutavonden, het frühshoppen, de eindeloze reeks aan 'alaafs' die voorbij kwamen, evenals de ontelbare biertjes. De tijd dat Lichtenvoorde nog drie dagen lang 'Keistad' heette en alle kinderen verkleed naar school mochten, openbaar of niet.

Anno 2020 is van al dat feestvertoon weinig meer terug te vinden. Het enige carnaval dat in de Keistad nog gevierd wordt, is de Kei- en Knalsoos bij het 't Zwaantje. Dat we in ons mooie dorp alleen nog maar een feest hebben voor mensen met een beperking, dat geeft toch wel te denken. Ik hoop niet dat ik nu mijn evenknie in de Groenlose Gids op ideeën breng maar ergens klinkt dat wel een beetje zielig.

Gelukkig heeft een groep betrokken en bevlogen Grollenaren zich het lot van de Lichtenvoordse bevolking aangetrokken en is gestart met een inzamelingsactie. Om de Keistad weer aan een eigen carnavalsvereniging te helpen, hebben ze op Marktplaats onze Lichtenvoordse Leeuw te koop gezet. Een typisch Grolse manier van Achterhoeks naoberschap, kan ik wel zeggen. Goede sier maken met andermans veren, zo lust ik er nog wel een.

Ook het college lust er nog wel een. Een mooi stukje vastgoed, wel te verstaan. Afgelopen week besloten ze, zeer tegen de zin van de oppositie, de voormalige Mariakerk/de Bron aan te kopen. Kosten? Het hele geintje moet meer dan een half miljoen kosten. Alvast voor het nieuwe integraal kindcentrum dat - hopelijk ooit, misschien en als alles meezit - op die plek moet komen. Een koopje, in deze tijd van stijgende huizenprijzen. De eigenaar hoeft er maar anderhalve ton meer voor te hebben dan waarvoor hij het zelf twee jaar geleden gekocht heeft. Een once in a lifetime opportunity, als we het college mogen geloven. En hebben we het straks toch niet nodig, dan verkopen we het toch weer met dikke winst?

In Lichtenvoorde loopt er een soortgelijk vastgoedprojectje; de oude Rabobank. Eerst zou het gebouw worden omgebouwd naar dependance van het gemeentehuis. Toen bleek dat toch weer niet nodig en werd besloten het pand maar te verkopen. Ik geloof dat er zich in al die jaren één 'serieuze' gegadigde gemeld heeft. Met de komst van het IEKC aan de Varsseveldseweg bleek de oude Rabobank dan wel weer van pas te komen. Niet om schoolkinderen in te huisvesten maar als je hem platschuift, heb je een riante parkeerplaats. Kiek, zo doen we dat in Lichtenvoorde. Je moet je naam als Keistad natuurlijk wel eer aan doen, aanklinkeren die hap!

Vroeger, toen je na de carnaval nog veertig dagen lang je snoepjes in een blikje bewaarde, leerde ik van mijn moeder een mooi spreekwoord. Een zuinige huisvrouw is de beste spaarpot. Een spreekwoord dat de gemeente zich ook eens duftig in de oren zou moeten knopen. Want een gemeente die op koopjes jaagt, kon nog weleens van de koude kermis thuiskomen.


Kees Kiezel

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden