Anton Jansen van PVO: "De wereld van de drugscriminaliteit is een harde wereld met veel geweld"
Anton Jansen van PVO: "De wereld van de drugscriminaliteit is een harde wereld met veel geweld" (Foto: Dinès Quist)

Grote opkomst informatieavond over 'ondermijning drugscriminaliteit'

VRAGENDER - Afgelopen woensdagavond werd er een informatieavond gehouden over ondermijning van het platteland door drugscriminaliteit. De avond werd gehouden in zaal Overkamp in Vragender. Het onlangs aangetroffen drugslab in Vragender heeft diepe indruk gemaakt op de dorpsbewoners, dat was duidelijk te merken aan de grote opkomst op deze avond. De informatieavond werd georganiseerd door gemeente Oost Gelre, politie, Platform Veilig ondernemen Oost-Nederland (PVO) en centrum voor criminaliteitspreventie.

Door Dinès Quist

Voor de vierde keer werd de informatieavond gehouden, dit keer in Vragender. Het recentelijk gevonden cocaïne-lab heeft de Vragender gemeenschap op scherp gezet. Maar liefst 150 belangstellenden woonden de avond bij. "We zijn hier met zoveel als de afgelopen drie infoavonden bij elkaar," opende burgemeester Bronsvoort de avond. "Drugscriminelen zoeken steeds meer de rust en ruimte van het Achterhoekse platteland op. We kunnen niet langer naïef zijn. Jullie zijn de oren en ogen van het buurtgebied, meld verdachte signalen. Samen kunnen we een vuist maken tegen ondermijning van drugscriminaliteit."

Drugsgebruik werkt drugslabs in de hand
Dat drugslabs en –kwekerijen zich steeds meer nestelen in het buitengebied van de Achterhoek, is iets wat wijkagent Stephan Beckhoven al langer signaleert. "Het kan niet uitblijven dat er ook hier geproduceerd wordt, als je weet dat van de jeugd tussen de 15 en 25 jaar maar liefst 70% tot 80% in meer of mindere mate drugs gebruikt. Het belang van het melden van verdachte signalen helpt ons enorm in de zoektocht naar deze drugslabs. Met behulp van een melding hebben we ook het drugslab aan de Oude Winterswijkseweg kunnen vinden. "Het cocaïne-lab bestond uit meerdere kamers zoals een voorraad- en droogkamer, maar ook een keuken en een slaapkamer. De drugscriminelen sliepen er dus." Bezoekers kunnen aan het eind van de avond een belevingscontainer bezoeken, hierin is een hennepkwekerij en een drugslab nagebootst.
Drie jongens uit Vragender die de avond bijwonen beamen het vele drugsgebruik in het uitgaansleven. "Het is lastig om de gebruikers bewust te maken van waar ze mee bezig zijn," vertelt één van de jongens. "Het is zo'n troep wat ze slikken. Er zit gootsteenontstopper en zoutzuur in die pillen." Zelf zijn ze niet bang voor criminelen die hun erf op zullen komen. Wel zijn ze alert op signalen en noteren nummerborden van verdachte auto's.

Sterk in de schoenen staan
Woordvoerder van de avond, Anton Jansen, van PVO roept de boeren op sterk in hun schoenen te staan. "Boeren worden benaderd om hun schuren beschikbaar te stellen voor ondermijnende activiteiten, zoals hennepkwekerijen of drugslabs. De criminelen betalen een flink bedrag om een schuur te huren. Het kan heel aanlokkelijk zijn om snel geld te verdienen, zeker als het met het boerenbedrijf wat minder gaat. Je moet sterk in je schoenen staan en je moet beseffen dat je maar één keer nee kunt zeggen. Ben je eenmaal in zee gegaan met de drugscriminelen kom je niet meer van ze af met alle bedreigingen van dien. Deze vorm van criminaliteit is een harde wereld met veel geweld. "

Melden, melden, melden
Om te voorkomen dat drugscriminelen voet aan de grond krijgen op het Achterhoekse platteland is het melden van verdachte zaken van groot belang. "Zelfs een onderbuikgevoel kan al reden zijn om een melding te maken" zegt Jansen. "Of het nu gaat om een bijzondere aanbieding voor verhuur van een schuur, verdachte busjes bij de buurman op het erf of een onlangs begonnen autobedrijfje zonder auto's, meld het bij politie, gemeente of misdaadanoniem."

Iets verdachts gezien? Melden kan via: www.misdaadanoniem.nl of telefonisch 0800-7000, 0900-8844 of 112.


www.politie.nl/mijn-buurt

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten