Foto: Joop Hubers
Foto: Joop Hubers (Foto: Joop Hubers)

Sterrenkijken in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Onder het motto: 'De hemel is van iedereen' organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar de Landelijke Sterrenkijkdagen. In Lichtenvoorde kan men hiervoor op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari van 19.30 uur tot 22.00 uur terecht bij de sterrenwacht Lindanfurt van Joop Hubers aan de Bernard Vermeurstraat 25. 

Wat is er te zien?
Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. Ook is duidelijk te zien dat zij zich in de opvolgende nachten boven het sterrenbeeld Orion langs naar het oosten beweegt.
Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). In het 'Zwaard' van Orion is in de telescoop een vaag oplichtende wolk te zien, waarvan we door professioneel onderzoek weten dat daarin zich duizenden sterren aan het vormen zijn: het een ware 'kraamkamer' van sterren.
De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich 'verstopt' in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtendhemel te zien. De uitzondering is de heldere planeet Venus, die vroeg in de avond in het westen te vinden is.

Wie contact wil opnemen met Joop kan mailen naar joophubers50@gmail.com of bellen met 0544 377 840. De Landelijke Sterrenkijkdagen vinden plaats van 28 februari tot en met 1 maart. Op www.sterrenkijkdagen.nl wordt een overzicht bijgehouden van alle aangemelde deelnemende locaties.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten