Tonnie Kolkman is de tweede generatie Kolkman die het Kruukske van Verdienste in ontvangst mag nemen. In 1984 viel deze eer te beurt aan zijn vader Willem.
Tonnie Kolkman is de tweede generatie Kolkman die het Kruukske van Verdienste in ontvangst mag nemen. In 1984 viel deze eer te beurt aan zijn vader Willem. (Foto: PR CV De Zandbieters)

Kruukske van Verdienste uitgereikt aan Tonnie Kolkman

HARREVELD - Vanwege een wijziging in het programma, het slechte weer gooide roet in het eten, werd het Kruukske van Verdienste dit jaar al op zondag uitgereikt in plaats van op maandag. In een volle Mangelkoele ontving Tonnie Kolkman uit handen van vice-president Bas Stoltenborg deze eervolle onderscheiding voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de Harreveldse gemeenschap. Wat deze uitreiking extra bijzonder maakte, is het feit dat Tonnie de tweede generatie Kolkman is die het Kruukske in ontvangst mag nemen. In 1984 werd deze blijk van waardering ook al uitgereikt aan zijn vader Willem.

Als jonge jongen was Tonnie al betrokken bij de kerk. Eerst als misdienaar en later als acoliet. Meerdere keren per maand hielp hij de pastor, het liefst onder schooltijd, want dan mocht hij de klas uit. In 1978 trouwde Tonnie met Renie en later werd hij lector in de kerk. Hij ondersteunde hierbij de pastor en verzorgde de communieviering.

Ook heeft Tonnie veel betekend voor de basisschool. Als ouder zat hij in het schoolbestuur. Tegenwoordig onderhoudt hij nog samen met zijn zoon Dirk de basisschooltuin. Ook helpt hij mee met het onderhoud van de pastorietuin. Het is duidelijk dat Tonnie een groen hart heeft. In 1997 werd er eenmalig 'Dorpen in het groen' georganiseerd, Tonnie heeft zich er met een aantal anderen hard voor gemaakt dat dit in Harreveld van de grond kwam. Inwoners konden struiken en heggen bestellen om deze later gratis bij de ABTB op te halen. Menig heg die destijds is geplant staat er vandaag de dag nog. Na Dorpen in het groen kwam er al snel een volgend project: de commissie kerkenpaden. Diverse fietspaden werden gerealiseerd en een nieuwe fietsbrug om de 'Koks Brug' te vervangen. Samen met een enthousiaste groep mensen heeft Tonnie ongeveer zeven jaar geleden 'Harreveld in het Groen' opgericht, een adviserend orgaan tussen het dorp Harreveld en de gemeente. Hiermee komen diverse projecten van de grond, zoals de schuilhutjes langs de kerkenpaden.

Hiernaast is Tonnie twintig jaar lang jeugdsecretaris van KSH voetbal geweest en was hij een aantal jaren betrokken bij de sportraad in de gemeente Lichtenvoorde. Als jeugdsecretaris organiseerde hij jeugdtoernooien en ging hij met de teams mee naar toernooien in de buurt. In zijn eerste jaar als jeugdsecretaris werd de F-jeugd in het leven geroepen, om de jongere jeugd aan het voetballen te krijgen. Later is Tonnie tien jaar leider van het 1ste van KSH geweest en hij is nog steeds als consul betrokken bij het voetbal.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten