De winnaar in de A-categorie: Kerstraat 2 met 'We'j mot van 't gas af'.
De winnaar in de A-categorie: Kerstraat 2 met 'We'j mot van 't gas af'. (Foto: Barbara Pavinati)

Harreveldse humor (ver)siert carnavalsoptocht

'De kerk dicht oké, maar we kunnen niet zonder café'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD - "We hebben alleen positieve berichten gehad over het verplaatsen van de optocht. Iedereen was het er mee eens," vertelt Bram Toebes, voorzitter van carnavalsvereniging De Zandbieters. Eigenlijk zou de optocht op zondagmiddag plaatsvinden, maar vanwege de weersverwachting en het risico dat dat met zich meebracht, is in overleg met burgemeester, gemeente, politie, brandweer en veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloten de optocht te verplaatsen naar maandag 24 februari. Ook in het publiek waren mensen over deze beslissing te spreken. "Heel verstandig" en "Goed dat dat gedaan is" klonk er. Maandagmiddag om 13.00 uur konden de wagens alsnog op de straat op. "Iedereen heeft hele mooie creaties gemaakt," vindt Bram.

De onderwerpen van de wagens variëren van serieus tot lollig. De optocht start met een statement over Café de Boer dat te koop staat. De lopers hebben borden gemaakt met teksten als: "De kerk dicht oké, maar we kunnen niet zonder café" en "De kroeg staat te koop. Is er voor dit dorp dan nog hoop?". Andere groepen zoeken de interactie met het publiek. Er worden drankjes en popcorn uitgedeeld, gedanst op James B(l)ont muziek, een goochelaar doet een hocuspocus truc, het lerarentekort wordt aan de kaak gesteld en mooie en gespierde mannen op een grote banaan verkondigen 'met een banaan tussen ow bene buj nooit allene!'. Er komt ook een krat Grolsch voorbij met de tekst 'investeren in drank geeft meer rendement dan op de bank'. Het publiek wordt bij sommige acties betrokken: zo kunnen ze met mensen met lange gele haren uit de optocht op de foto in een gekleurd fotoframe of mogen ze een voetbal in een net trappen.

Grotere wagens dan normaal
De toeschouwers staan ondanks het regenachtige weer toch langs de kant van de weg met paraplu's boven het hoofd de twee standaard rondjes van de parade door het dorp te bekijken. De druppels drukken de pret in de vrolijke optocht vol muziek en met hier en daar rook echter niet. Er zijn negen groepen gemaakt van drie wagens. Tussendoor zijn er enkele 'losse' groepen. "Het valt mij op dat er dit jaar veel grotere wagens zijn dan normaal," zegt Stijn die in het publiek staat. "Die van het grote bed vind ik het mooist, omdat iemand bij mij in de buurt die gemaakt heeft," bekent hij. Marieke komt uit Lichtenvoorde en vindt de optocht ook mooi, al komt ze er niet elk jaar naar kijken. Dirk kijkt er samen met een vriend naar. Dat doet hij elk jaar. Hij heeft eerder ook wel meegedaan, maar vindt het leuk om het nu eens van een andere kant te bekijken. Straks na afloop gaat hij lekker bier drinken.

Uitslag
A-categorie: Kerstraat 2 met 'We'j mot van 't gas af'
B-categorie: De Heide met 'Onze optocht verdient meer kijkers'
C-categorie: Achterbos met 'Het blif een bende' (tevens algemeen winnaar)
Individuele deelnemers: De vriendjes met 'Leraren tekort'

In verband met het verplaatsen van de optocht, is de publieksprijs dit jaar niet uitgereikt. Kijk voor de volledige uitslag en meer foto's op www.zandbieters.nl.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten