Het Ettens Mannenkoor tijdens een eerder optreden. Foto: Ilse Bekker
Het Ettens Mannenkoor tijdens een eerder optreden. Foto: Ilse Bekker (Foto: Ilse Bekker)

Ettens Mannenkoor doet graag mee aan The Passion

ETTEN/LICHTENVOORDE - Ze kunnen knallen en fluisteren en staan honderd man sterk hun mannetje op het podium. De 'kearls uut Etten' stralen als ze mogen zingen. Mannenkoren hebben het moeilijk in Nederland, maar het Ettens Mannenkoor kijkt gezond en opgewekt naar de toekomst. Er liggen grootse projecten te wachten en deelname aan Passion Achterhoek past precies in het straatje.

"Toch hebben we er wel even over na moeten denken", geeft voorzitter Chrysto Wormskamp toe. "In juni van dit jaar gaat ons eigen openluchtspel over de bühne. We vieren 75 jaar bevrijding met een fantastisch spektakel. Het verhaal van oorlog en bevrijding in Etten wordt in zang en spel voor in totaal 3300 man publiek gebracht. De toneelclub en harmonie uit het dorp doen ook mee en op straat worden gevechten geënsceneerd met soldaten, legervoertuigen en tanks. Wanneer alles goed gaat, komen er zelfs historische gevechtsvliegtuigen over. Het is een hele organisatie en dat vreet tijd. De dirigent waarschuwde ons voor te grote drukte als we ook nog met The Passion in zee zouden gaan."

Dirigent Nick Moritz werd echter heel enthousiast van wat hij in Lichtenvoorde te horen kreeg. Na de eerste kennismaking ging de kogel door de kerk en wist het Ettens Mannenkoor zich gestrikt voor The Passion. "Ik ben onder de indruk geraakt van dat wat er in Lichtenvoorde gebeurt. De organisatie heeft op een heldere manier het bijbelverhaal naar onze tijd gehaald. Met goede muziekkeuzes wordt de sfeer van het verhaal onderstreept. Dat spreekt ons erg aan. Bij het EMK vertellen we graag verhalen met de muziek die we brengen. Muziek is vaak meer dan mooie nootjes, daar zit zelf al een verhaal in. Als je de kleine verhaaltjes uit de songs en liederen weet te verbinden tot een grotere verhaallijn, kun je de kracht van de muziek versterken."

In Lichtenvoorde zingt het koor enkele nummers die naadloos aansluiten op het lijdensverhaal dat Passion Achterhoek vertelt. "Omdat we weinig tijd hadden echt nieuwe nummers in te studeren, hebben we uit ons bestaande repertoire geput. In overleg met de organisatie zijn we uitgekomen bij muziek over het noodlot, over Maria, een ingetogen 'Pie Jesu' en 'Hosanna' uit Jesus Christ Superstar. Verder zingen we mee in 'Zing, vecht, huil.....' van Ramses Shaffy en 'Als ik je laat gaan' van Trijntje Oosterhuis. We zijn benieuwd hoe alle andere muziek gaat klinken en kijken vol verwachting uit naar 6 en 7 april."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden