Afbeelding

Het CDA en de boeren

Algemeen

Vorige week werd er gezegd door een raadslid van het CDA uit Vragender, dat hij niks meer deed voor de radicale boeren. Nu wil ik even uitleggen waarom wij geen radicale boeren zijn, maar gewone mensen die vechten voor hun bestaan. Ook de politieman die een inleiding hield over drugs op die bewuste avond in Vragender en daarbij zei dat hij begrip had voor de boeren die in Den Haag stonden, omdat het water hun aan de lippen stond, wil ik even vertellen: in Den Haag stonden boeren met een goed lopend bedrijf die verder willen boeren.
Maar zo zie je hoe de media de mening van de burgers kan beïnvloeden.

Wij staan daar in Den Haag, omdat alleen praten niet meer helpt. Iedere boer hoort daar te staan, en niet door een paar boeren de kastanjes uit het vuur te laten halen. Als het FDF niet naar het R.I.V.M. was geweest om te protesteren, dan hadden wij nu niet de échte cijfers gehad. En als het FDF niet het Landbouwcollectief had opgericht, was het nu al over en uit geweest met de boeren. Zeker met de boeren rond Natura2000 gebieden zoals in Vragender. Als daar steeds meer boerderijen worden weggekocht dan verdwijnt het loonbedrijf, het mengvoederbedrijf met de daarbij behorende arbeidsplaatsen. Daarna zullen de verenigingen verdwijnen en de basisschool, en dan is het afgelopen met Vragender. Dus besef goed dat we elkaar nodig hebben.

En wij als Nederlandse boeren hebben de minste milieubelasting per kg geproduceerd product van de hele wereld. Als ze ons verplaatsen naar het buitenland is het slechter voor het milieu, en moeten we ook nog producten kopen uit het buitenland die aan veel minder strenge eisen voldoen dan we nu gewend zijn.
Wij lopen gewoon voorop en we laten ons niet wegjagen door een corrupte overheid. Die zelfs nu nog wil doorgaan met haar eigen plannen gebaseerd op verkeerde cijfers. De nieuwe cijfers worden nog door een Amerikaans bedrijf doorgerekend, en als het kabinet dan nog geen excuses maakt is mijn inziens elke actie gerechtvaardigd.

Misschien doelde het CDA-raadslid op de uitspraken van Mark van den Oever. Die waren niet zo slim, maar worden ook opgeblazen door de media. Hij heeft gelijk gezegd dat hij niet de boeren vergeleek met de Joden in de Holocaust, maar net daarvoor. Toen moesten de Joden ook weg, net als de boeren nu.
En dan het woord Judas; hij doelde op de mensen die achter de rug om van het Landbouwcollectief nog even met de minister praten om er beter van te worden. Onder andere de top van de banken. Eentje is ooit opgericht door de boeren, maar dat zijn ze daar aan de top waarschijnlijk al weer vergeten. Die verkopen nu graag grond van de boeren om er huizen op te bouwen, kunnen ze mooi weer geld verdienen aan de hypotheken die daar op af worden gegeven. De stekker uit het kabinet trekken was ook een oproep van
het FDF. Natuurlijk menen ze dat niet. Zij weten net zo goed als iedereen dat er dan helemaal niet meer aan oplossingen gewerkt kan worden. Het is een wel een duidelijk signaal om de in slaap gevallen politici wakker te schudden. Als actiegroep moet je soms de grenzen opzoeken. Daarom is het Landbouwcollectief ook zo iets moois. Er zitten verschillende partijen in. Ik noem ze niet allemaal, het zijn er 13. LTO heeft de kennis en het netwerk en FDF als actiegroep, kan de druk er op houden. Dit geeft een unieke combinatie.

Ik denk dat het Landbouwcollectief nog belangrijker is dan een boerenpartij in het kabinet. Ik vind het wel diep triest dat LTO als grootste vertegenwoordig van de boeren er niet stond op het podium in Den Haag. Dit terwijl een aantal partijen van het Landbouwcollectief er wel stonden. Om maar niet de minste te noemen, Linda Janssen van het POV. Zij snapt wél hoe het werkt en is ook lid geworden van het Farmers Defence Force.

Tot slot hoop ik dat het CDA zich volop blijft inzetten voor de boeren want:

Zonder boeren geen toekomst!


Boer Henk Oonk,

Vragender

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant