Afbeelding

Oerend Smart | Inspirerende vrouwen

Opinie

Luister. Ik heb wat te vertellen. Want ik vind dat er hier in de Achterhoek veel mooie jonge vrouwen rondlopen. Vrouwen met dromen en verlangens. Die er ook nog eens werk van maken. Die zorgen dat ze de wereld een beetje mooier maken. In de week van de Internationale Vrouwendag stel ik een aantal van hen graag aan je voor. Stoere vrouwen, die hun eigen pad volgen.

Kimberly van der Laan (26) leerde ik een paar jaar geleden kennen omdat ze als jongere haar stem wilde laten horen in haar dorp. Ze maakte indruk op me. Ondertussen is ze arts op de intensive care in het Slingeland Ziekenhuis en wedstrijdarts bij de KNMV, de bond voor motorrijders. Ook rijdt ze zelf nog wedstrijden op haar quad.

Ellen Klein Gunnewiek (27) is oprichter en projectleider van het platform Jong Wonen. Zelf kwam ze na haar studie terug naar de Achterhoek. Inmiddels heeft ze hier samen met haar vriend een huis gebouwd. Tijdens haar studie als planoloog hield ze zich bezig met nieuwe ontwikkelingen als bewonersinitiatieven en stadslandbouw. En ook nu is ze steeds op zoek naar kansen.

Charis Denie (18) werd op haar 13e voorzitter van de leerlingenraad van het Marianum. Ondanks haar jonge leeftijd werd ze unaniem gekozen. Dit jaar doet ze eindexamen en start ze haar opleiding Social Work. En wie weet zien we haar ooit in de politiek. Nieuwsgierig stapt ze de wereld in en gaat ze het gesprek aan om ook andere inzichten op te doen.

Suzan te Brake (31) ontmoette ik, toen we met een groep keken naar de mogelijkheden van de binnenstad in Groenlo. Ze was recent afgestudeerd als planoloog en wilde wel meedenken in haar eigen woonplaats. Niet lang daarna werd ze ontwikkelingsmanager bij BOEi, een organisatie voor restauratie en herbestemming van erfgoed, waar ze de leiding had over verschillende restauratieprojecten. En ondertussen reist Suzan elke dag van Lichtenvoorde naar Utrecht, waar ze directeur is van het Utrechts Monumentenfonds.

Kunstenares Elise van Staveren (19) had twee jaar geleden al een solo-expositie. Op jonge leeftijd vertrok ze naar Utrecht voor een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten. Elise maakt alles bespreekbaar. Geen onderwerp gaat ze uit de weg. Momenteel werkt ze aan een expositie waarbij de interactie tussen kunstenaar en bezoeker centraal staat. Kunst bereikbaar en, wellicht, begrijpelijk maken.

Deze vijf jonge vrouwen zijn voor mij een inspiratie. Ze vallen op. Niet omdat ze directeur zijn, voorzitter of kunstenaar. Maar omdat ze hun hart volgen. Soms omdat ze niet anders kunnen. Vrouwen die een gok wagen, die lef hebben. Want natuurlijk is het spannend om op je 13e al voorzitter te worden en oudere leerlingen in je team te hebben, of in je eentje naar Utrecht te verhuizen, of je nek uit te steken omdat jij iets belangrijk vindt. Maar deze vijf doen het.

Welke vrouw bewonder jij, omdat ze de wereld een beetje mooie maakt? Zet haar in het zonnetje. En als je de hashtag #achterhoeksevrouwleu gebruikt, dan zien we het allemaal.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant