Annie Ligtlee-Bouwmeester in haar appartement aan de Broekboomstraat in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Annie Ligtlee-Bouwmeester in haar appartement aan de Broekboomstraat in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

'Annie van de speeltuin' al 50 jaar vrijwilligster in Lichtenvoorde

Algemeen

LICHTENVOORDE - Jong en oud, wie kent haar in Lichtenvoorde eigenlijk niet? Hoofdpersoon in deze maandelijkse rubriek is ditmaal Annie Ligtlee, geboren Bouwmeester, in de bijna 13 duizend zielen tellende Keistad beter bekend als 'Annie van de speeltuin'. Verbaasd, beter gezegd met vragende ogen, kijkt Annie de schrijver van deze rubriek aan, wanneer deze inbreekt op een door dochter Marianne in scène gezette koffievisite. Echter in haar gezellige appartement aan de Broekboomstraat in hartje Lichtenvoorde, is het ijs snel gebroken en vertelt Annie honderduit over haar lange, arbeidzame leven als vrijwilligster. Een periode van maar liefst vijftig jaar vrijwilligersinzet, een halve eeuw wel te verstaan!

Door Theo Huijskes

"Ik ben nu eenmaal een bezige bij en wil daarin zolang het kan ook geen verandering brengen", vertelt de op 5 augustus 1942 in Bredevoort geboren Annie, deel uitmakende van een gezin met zes kinderen, dat al vrij snel daarna verhuisde naar Lichtenvoorde. Daar heeft de 77-jarige haar vrijwilligershart verpand aan tal van bezigheden met betrekking tot het actieve gemeenschapsleven. Dat zij daarvoor reeds enkele tientallen jaren terug koninklijk is onderscheiden en daarbij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, betekent voor haar geen afsluiting van het vele vrijwilligerswerk, maar juist een stimulans om door te gaan onder haar motto 'Leef het leven!' en dat door en met zowel jong als oud.

Speeltuin Kindervreugd als tweede thuishaven
Het tweede thuiskomen van Annie Ligtlee-Bouwmeester is speeltuin Kindervreugd, één van de vier speeltuinen die Lichtenvoorde rijk is. Een opsomming maken van de door haar in deze speeltuin door de jaren heen verrichte werkzaamheden, is onbegonnen werk.

"Ik realiseer het mij niet iedere dag maar wanneer ik er goed bij nadenk, heb ik in deze speeltuin niet alleen tal van vaders en moeders, maar inmiddels ook hun kinderen en zelfs hun kleinkinderen begroet, begeleid maar vooral vermaakt. Vaak waren er wel tachtig tot honderd kinderen tegelijk." Aangevuld door dochter Marianne met de opmerking dat zij in speeltuin Kindervreugd daarom zelfs een eigen onderkomen heeft: 'Annie's Huisje'.

Volgens Annie, gehuwd met haar in 2009 op 68-jarige leeftijd overleden man Martie Ligtlee, zelf moeder van vier kinderen en oma van acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen, is haar vrijwilligersloopbaan begonnen rond de jaren zeventig van de vorige eeuw.

"Dat was in eerste instantie in peuterspeelzaal De Bolderkoare, op initiatief van enkele ouders van start gegaan in De Möllekoare, destijds het culturele centrum van Lichtenvoorde. Ik vermaakte er de kinderen met allerlei knutselwerkvormen. Ook bewaar ik mooie herinneringen aan mijn vrijwilligerswerk in vrijetijdscentrum De Eierdorp, waar ik bardiensten draaide en over de jeugd in de leeftijd van 12 tot 16 jaar waakte". Aanleiding voor dochter Marianne om op te merken dat zij het daar verkopen van spekkies niet onvermeld mag laten.

Avondvierdaagse van Lichtenvoorde
Niet alleen als deelneemster, maar ook als vrijwilligster maakt de Avondvierdaagse van Lichtenvoorde een vast onderdeel uit van de jaaragenda van Annie Ligtlee-Bouwmeester.

"Behalve dat ik meerdere malen deze vierdaagse heb gelopen, ben ik op het vrijwilligersterrein altijd van de partij. Dat kan zijn in een leidende of begeleidende rol, bijvoorbeeld als groepleidster, maar ook in een faciliterende rol tijdens de wandeltochten of bij het verzorgen van de catering tijdens de pauzes. Ook hier zijn het de kinderen, die mij daarbij de meeste voldoening geven. Standaard in dit geval is na het beëindigen van de pauze de alles zeggende gezongen tekst 'Annie bedankt!'

Of dat allemaal nog niet genoeg is, kan men Annie ook aantreffen bij andere plaatselijke activiteiten of festiviteiten. Zoals bij het jaarlijkse Bloemencorso, waarbij naast haar inzet ten behoeve van de versierde fietsen van speeltuin Kindervreugd, haar inzet bij de corsogroep Lansink-Bluiminck niet onvermeld mag blijven.

Contacten maken en onderhouden
Het op een plezierige wijze omgaan met mensen is voor de vrijwilliger van deze maand erg belangrijk. Dat niet alleen met familie, maar ook met buren, vrienden en kennissen. "Ik verveel mij daarom op geen enkele dag van de week. Naast mijn vrijwilligerswerk ben ik onder andere lid van het Smartlappenkoor, waarbij wij als de zogenoemde 'kroegmeisjes' de afsluiting van de repetitieavond omarmen. Ik doe verder wekelijks mee aan sportieve activiteiten, zoals gym en Line Dance, mag daarnaast graag sjoelen en kijk iedere keer weer uit naar het koffie-onderonsje met vriendinnen bij Grand Café Markt 5."

Dochter Marianne kijkt toe en knikt instemmend. "Mijn moeder is een initiatiefnemer, een regelaar, die het liefst mensen om zich heen heeft. Of het nu is met de medebewoners in dit appartementengebouw, met de buren of last but not least met haar eigen kinderen en kleinkinderen met aanhang en achterkleinkinderen. Dit zoals bijvoorbeeld tijdens de Kerst wanneer het hier meer dan vol is. Het maakt haar niet uit, als het maar gezellig is!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant