Teun Kruip start architectenbureau zowel
Teun Kruip start architectenbureau zowel Rick Mellink

Teun Kruip start architectenbureau zowel

Algemeen

'Met circulair bouwen ben je voorbereid op een onvoorspelbare toekomst'

LICHTENVOORDE - Teun Kruip bleef na zijn opleiding tot architect een aantal jaren in studentenstad Delft wonen maar is sinds april 2019 terug in zijn geboortedorp Lichtenvoorde. In zijn woning aan de Verdistraat ging een langgekoesterde wens in vervulling: de start van een eigen onderneming. Onder de naam architectenbureau zowel werkt hij met een frisse blik aan utiliteits- en woningbouwprojecten en past hij de kennis die hij in de Randstad heeft opgedaan toe in de Achterhoek. "Functionaliteit en een gezonde leef- en werkomgeving staan voorop maar een gebouw moet natuurlijk ook gewoon mooi zijn"

Door Annekée Cuppers

Circulair bouwen
Bij zijn terugkomst naar de Achterhoek ondervonden Teun en zijn partner het zelf: een geschikte woning vinden binnen je budget is voor jongeren een hele uitdaging. "In de Achterhoek is er voor starters veel te weinig passend aanbod. Tijdelijke woningen kunnen dan de oplossing zijn. Je kunt ze snel bouwen van herbruikbare materialen en als je ze over een aantal jaren niet meer nodig hebt, verplaatsen of demonteren en op een andere plek remonteren of in een andere functie gebruiken. Circulair bouwen is een hele duurzame en kwalitatief hoogwaardige manier van bouwen waarbij ik graag gebruik maak van industrieel gefabriceerde bouwelementen die pas op de bouwplaats worden geassembleerd. Dat bouwt sneller, goedkoper en biedt als voordeel dat je voor de toekomst heel flexibel bent. Verandert de functie, dan kun je met een gebouw dat is opgetrokken uit beton en bakstenen vaak niet anders dan het slopen en iets nieuws bouwen met nieuwe materialen. Met circulair bouwen ben je voorbereid op een onvoorspelbare toekomst. Het ziet er anders uit dan we gewend zijn maar tijdelijke woningen en gebouwen hoeven er helemaal niet tijdelijk uit te zien. Ik zie het als mijn missie mensen daar enthousiast voor te maken."

Ontwerpen van een gezonde leef- en werkomgeving
Waar de focus anno 2020 vooral ligt op duurzaamheid en het energievraagstuk, wordt het welzijn van gebruikers nog wel eens uit het oog verloren. "Daglicht bijvoorbeeld heeft een grote impact op de gezondheid van mensen. We werken en leven veel binnen en een tekort aan daglicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar ook frisse lucht en een goede akoestiek dragen bij aan een plek waar mensen prettig en gezond kunnen samenkomen en werken. Opdrachtgevers hebben daar vaak geen weet van maar door slim te (ver)bouwen kun je bijvoorbeeld het ziekteverzuim verlagen. Maar ook de samenwerking tussen afdelingen verbeteren of in een woonhuis extra woonruimte creëren die voor meerdere functies geschikt is en zo het woongenot vergroten."

Op zoek naar frisse ideeën voor uw bouwproject? Teun zoekt met plezier de samenwerking op. "Ik kom graag in contact met potentiële opdrachtgevers maar ook met andere partijen in de industrie- en bouwsector. Samen maak je de beste gebouwen!"

www.architectenbureauzowel.nl
telefoon: 06 21 59 59 81
info@architectenbureauzowel.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door architectenbureau zowel. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant