Mevrouw Busch-Waser speelt graag een deuntje voor de verzorging of haar bezoek.
Mevrouw Busch-Waser speelt graag een deuntje voor de verzorging of haar bezoek. (Foto: Anja Onstenk)

Anja Onstenk en Jantien Klein Ikink tonen persoonlijke verhalen over de coronatijd

'De verhalen laten zien wat er overblijft als alles wegvalt'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Het idee begon op Instagram. De Lichtenvoordse fotografe Anja Onstenk zag dat collega's over heel de wereld massaal hun verhaal deelden over hun leven in coronatijd. Ook zij wilde hier aan bijdragen, niet met haar eigen verhaal maar juist met verhalen van de diverse mensen om haar heen. Ze zocht contact met Jantien Klein Ikink uit Vragender voor de verhalen bij deze beelden. Samen startten ze het project 'Binnenkijken'. Anja: "Ik vind het belangrijk om echte en eerlijke verhalen te vertellen. Juist ook in deze tijd."

"Ik heb momenteel niet veel te doen, alle opdrachten zijn geannuleerd. Omdat ik als fotograaf juist graag verhalen wil vertellen met mijn beelden wilde ik dat nu ook. Naast bedrijfsreportage maak ik Day in the life reportages – documentaire familiefotografie - bij mensen thuis. Jammer dat dit nu niet kan want juist nu is vaak het hele gezin thuis. Ik moest dus iets anders verzinnen om te laten zien wat er leeft bij de mensen thuis. Ik raakte geïnspireerd door fotografen op Instagram en besloot er werk van te maken. Om het verhaal compleet te maken wilde ik ook graag het verhaal van de personen er bij vertellen. Daarom zocht ik contact met Jantien. Zij weet als storyteller vaak de juiste snaar te raken met haar teksten. Hierdoor worden de beelden nog persoonlijker en krachtiger," vertelt Anja.

Door deze crisis komen we tot de kern
Jantien: "Heel veel mensen hebben nu behoefte om te praten. Ze willen graag hun ei kwijt. Veel mensen zitten op dit moment thuis, soms helemaal in hun eigen bubbel. Ik interview ze via de telefoon en luister naar hun verhaal. Anja maakt foto's om het huis. Zo houden we de geboden afstand in acht. Anja en ik hebben vaker gesproken over het feit dat we dit soort projecten wilden doen. Nu is er door de lege agenda's voldoende tijd voor. Ik heb veel gereisd en in het buitenland gewerkt en kwam onder andere terug naar Nederland, omdat ik mensen een podium wilde geven om hun persoonlijke verhalen te delen. Hiervoor organiseer ik in Lichtenvoorde True Stories Told Live, een evenement waarbij deelnemers op een podium hun verhaal vertellen, de True Stories. Die evenementen kunnen nu niet doorgaan. Door aan 'Binnenkijken' mee te werken, brengen we toch mensen samen met echte verhalen. Daar is behoefte aan. De verhalen zijn herkenbaar en we bieden zo een inkijkje in het leven van een ander. Ze laten zien wat er overblijft als alles wegvalt. Door deze crisis komen we tot de kern. Niemand heeft het over het gemiste feest, maar juist over samenzijn met de familie en vrienden. Ze waarderen de kleine dingen weer en leren zichzelf vermaken."

Meedoen?
Anja: "Mensen met allerlei achtergronden melden zich en dat is ook precies wat we willen. De coronacrisis treft ons allemaal, dus iedereen heeft zijn eigen verhaal. Mensen uit Oost Gelre die mee willen doen, mogen mij een mail te sturen. Er zijn geen kosten aan verbonden." Geïnteresseerd? Mail naar: info@anjaonstenk.nl.


www.anjaonstenk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden