De eigenaren van de geitenboerderij willen zo duurzaam en lokaal mogelijk energie opwekken.
De eigenaren van de geitenboerderij willen zo duurzaam en lokaal mogelijk energie opwekken. (Kyra Broshuis)

Twee windmolens in Vragender

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre wil meewerken aan het verzoek voor het plaatsen van twee kleine windmolens aan de Huttendijk 8 in Vragender. De eigenaren van de geitenhouderij die daar is gevestigd hebben het verzoek ingediend om zo lokaal en duurzaam energie te kunnen opwekken.

Door Kyra Broshuis

Vijftien meter hoog
Het gaat om twee kleine windmolens van het type EAZ Twaalf, vertelt wethouder Marieke Frank. “Deze types hebben een rotordiameter van 12 meter en een masthoogte van 15 meter. Naast de windmolens wordt op het perceel ook energie opgewekt door zonnepanelen.”

De gemeente ondersteunt graag initiatieven die bijdragen aan de gestelde doelstelling ‘energieneutraal in 2030’. “Dit plan past daar inderdaad goed in. De bouwhoogte van 15 meter is toegestaan. Het vastgestelde beleid ‘installaties opwekking hernieuwbare energie Oost Gelre’ laat windmolens toe tot een hoogte van 25 m indien deze zijn gelegen binnen 100 meter van de woning en/of het bedrijf en buiten het ‘Gelders Natuur Netwerk’ en niet op essen. Wel dient er een procedure om omgevingsvergunning Wabo (projectafwijking) te worden gevolgd. Hiervoor dienen onderzoeken te worden aangeleverd waaronder een Natuurwaardenonderzoek. Daarmee wordt voorkomen dat vogels, vleermuizen en dergelijke worden verstoord en/of slachtoffer worden van de windmolens.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden