Pelle kijkt mee wat Leni aan het doen is.
Pelle kijkt mee wat Leni aan het doen is. (Foto: Maria Neumann)

Maria Neumann geeft thuisonderwijs aan Leni (7) en Pelle (4)

'Het is belangrijk dat je de lat niet te hoog legt'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Maria Neumann (35) geeft in deze tijd van corona net als zoveel ouders thuisonderwijs. Haar kinderen Leni (7) en Pelle (4) zitten op Vrije School De Esch in Winterwijk. Op maandag gaan de kinderen op school onder de voorwaarden van het RIVM een lespakketje ophalen voor de week die volgt en kunnen ze dingen die ze de week ervoor hebben gemaakt inleveren. De Vrije School (basisschool) werkt bewust minimaal digitaal, maar is nu in een korte tijd omgeschakeld naar een nieuw digitaal leersysteem, zodat er in de week contact is met ouder en kind. Maria: "Het is belangrijk dat je de lat niet te hoog legt. Een ouder is geen leraar. Het is voor ouder en kind wennen. De eerste week was het zoeken naar een ritme. Nu hebben we dat gevonden. Rust en regelmaat zijn belangrijk. Ook moet je duidelijk communiceren met je kinderen. Schakel hulp in als je het niet weet."

"Leni zit in de eerste klas. Met haar ben ik elke dag ongeveer 2,5 uur bezig met school. In de ochtend en in de middag een uurtje en 's avonds laat ik haar mij voorlezen. Ik noem mijzelf geen juf, maar probeer wel dingen uit te leggen. Het is soms lastig dat ik voor Leni wel en voor Pelle geen huiswerk heb. Gelukkig hebben we daar nu een ritme in gevonden en gaat Pelle alleen spelen als ik met Leni bezig ben. Het is belangrijk dat je een schema aanhoudt en een dagritme hebt. Na zo'n driekwartier is de concentratie op. Ik zit zelf niet te stressen als een taak dan niet af is. Als het nu niet komt, dan komt het later op de dag. Het is een bizarre tijd. Wij kijken niet continu naar het nieuws. Daar word je gek van. De kinderen weten wel dat er iets bijzonders is en hebben daar begrip voor. Zij komen de tijd wel door. Wij bakken cake, maken muziek, knutselen, bedenken verhalen en doen soms balletoefeningen. De kinderen hebben veel fantasie en bedenken altijd wel wat anders. Tot nu toe vervelen zij zich nog niet. Ook bewegen we elke dag en gaan we twee uur naar buiten. Alleen binnen zitten is niet goed, " vertelt Maria.

Echte aandacht geven
Maria: "Elke dag is anders. Ik leg niet te veel druk op alles. Deze tijd is spannend genoeg. Ik moet wel zeggen dat mijn eigen agenda op het moment compleet leeg is. Ik heb dus ook alle tijd om met de kinderen de dag door te komen en geen stress dat ik ook moet thuiswerken. Ik kan mij voorstellen dat de combinatie daarvan erg moeilijk kan zijn. Ik hoop dat andere families ook een ritme kunnen vinden. Ik voel vooral dankbaarheid voor de tijd die we nu met elkaar kunnen doorbrengen en ben niet bang dat mijn kinderen een achterstand oplopen. School is maar één plek waar kinderen dingen leren. Thuis leren ze al spelend ook veel. Ik zie deze tijd ook als een kans, want hoe ouder ze worden, hoe meer ze op school zitten. Nu kan je je kind opnieuw leren kennen. Een nieuwe verbinding met ze aangaan en echt aandacht geven. Ik ben wel geschrokken van het nieuws dat sommige kinderen veiliger zijn op school dan thuis. Daarom hoop ik dat deze periode niet te lang duurt."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden