Coronatijd zorgt voor lege fietsenstalling bij Hamalandhal
Coronatijd zorgt voor lege fietsenstalling bij Hamalandhal (eigen foto Hamalandhal)

Corona legt Lichtenvoordse recreatieleven stil

Lege sportzalen, spiegelglad zwemwater en geen cultureel vermaak

LICHTENVOORDE - "We staan nu even op pauze, hopelijk kunnen we snel weer op play," stelt het kersverse bestuurslid van Den Diek, Jeroen Dusseldorp. Zijn mening wordt gedeeld door de medewerkers van zwembad Meekenesch en sportcomplex de Hamalandhal, ook zij hopen snel weer van start te kunnen gaan. Maar begrip voor de situatie overheerst, evenals het vertrouwen dat alles weer goed komt.

Door Dinès Quist

Het bruisende hart van sport en vertier ligt stil. De coronacrisis heeft het Lichtenvoordse recreatieleven in een onrustige winterslaap gelegd, ook al ontluikt het voorjaar. De geur van koffie krult niet als voorheen door de gangen van Den Diek. De sportzalen van de Hamalandhal klinken onheilspellend hol en het zwembadwater van Meekenesch is als een spiegel zo glad. Een treurige aanblik voor werknemers en vrijwilligers, die gewend zijn aan drukte en rumoer. Maar ze zitten niet stil. Zo goed en zo kwaad als het gaat bedenken ze acties en zoeken wegen om in contact te blijven met hun leden, vrijwilligers en collega's.

Meekenesch bruist even niet
"Maatschappelijk zijn we van grote invloed," vertelt Miranda Sevenich, secretaris van zwembad Meekenesch. "Niet alleen voor de bezoekers maar ook voor onze vrijwilligers. Ons bad draait, naast onze drie vaste medewerkers, vooral op vrijwillige krachten. Zeven dagen in de week zorgen zij ervoor dat er gezwommen kan worden, dat vraagt om veel daadkracht. Alleen op feestdagen zat het bad dicht. Voor het eerst sinds de opening in 2013 ligt het water nu stil en dat is wel even wennen. Ineens is de geoliede machine stopgezet en we weten niet voor hoelang. We missen de gezellige sfeer van onze bezoekers, vrijwilligers en het vrolijke rumoer van spelende kinderen. We houden de bezoekers via social media op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en we blijven in contact met onze vrijwilligers door een belletje, berichtje of een videoboodschap. Voor de zwemleskinderen hebben we een kleurplaat op Facebook gezet. Gezien de situatie zullen we soepel omgaan met de betaalde abonnementen en gemiste lessen, op passende wijze zullen wij deze vergoeden. Op het moment dat we weer opengaan, zullen we iedereen hierover informeren." Er zijn ook kleine voordelen, nu het bad dicht zit. Omdat het water momenteel wat lager staat, kan er onderhoud gepleegd worden aan tegels waar normaal water staat. Ook wordt er geschilderd. "We kunnen fris van start, zodra het weer mag."

Den Diek staat op pauze
Koffie en Den Diek zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Niet dat koffie drinken het enige is wat er gebeurde, maar een kop koffie staat voor verbinding en saamhorigheid en dat is waar het bij Den Diek om gaat. Maar de koffiepot pruttelt even niet. "Zoals het er nu uitziet zijn we in ieder geval tot 28 april dicht. En dat is voor veel van onze bezoekers heel erg lang. Het voelt niet fijn dat we hen niet kunnen bieden waar ze zoveel behoefte aan hebben." Nieuw bestuurslid Jeroen Dusseldorp had het begin van zijn functie heel anders voorgesteld. Met een hoofd vol ambitieuze plannen staat Dusseldorp met nog drie enthousiastelingen aan de vooravond van een heel nieuw bestuur. Al vanaf september loopt hij mee met het oude bestuur om zo goed voorbereid de taken over te nemen. "Tijdens de open dag die op 19 april gepland stond, zouden we feestelijk afscheid nemen van het oude bestuur en officieel met het nieuwe bestuur van start gaan. Van start gaan we wel, maar met stille trom." De open dag die opgesierd zou worden met kunst en een harmonicademonstratie, wordt waarschijnlijk uitgesteld tot na de zomer. Het bestuur stelt de gezondheid van de bezoekers en vrijwilligers als hoogste doel en heeft daarom alle activiteiten stopgezet. "De vijfentwintig vrijwilligers die Den Diek draaiende houden, reageerden allemaal begripvol. We vinden het ook heel jammer voor hen," benadrukt Dusseldorp. "Wat we willen is een ontmoetingsplek zijn, ook voor hen. En juist dat kan nu niet." Maar zoals het bestuurslid van Den Diek meent, is stilstand achteruitgang en blijven zij vol goede moed bezig met het bedenken van nieuwe ideeën.

Hamalandhal
Ook de Hamalandhal is dicht sinds de officiële corona-maatregelen van kracht gingen op 15 maart. Vanaf de donderdag daarvoor was het er al rustig. "De meeste sportverenigingen zetten hun wekelijkse trainingen toen al stop," vertelt Jorien Wopereis, facilitair manager van de Hamalandhal. "Zo sportief als onze sporters zijn, zo sportief gaan ze om met deze situatie." Het anders zo drukke sportcomplex waarin wekelijks honderden kinderenstemmen klinken, is nu ijselijk stil. "Ook de evenementen die de komende tijd gepland stonden zoals Passion Achterhoek en Spiegelingen, een voorstelling in verband met 75 jaar bevrijding Oost Gelre, gaan voorlopig niet door." Jorien en haar collega's Loes Lageschaar en Thomas Hoitink hebben nauw contact met de sportverenigingen en kijken samen met hen naar mogelijke oplossingen om de gemiste trainingen in te halen, bijvoorbeeld door komende seizoen eerder te starten. "Hoewel wij natuurlijk hopen dat deze periode snel voorbij is, houden wij graag een positieve focus en kijken wij naar de toekomst met veel kansen en uitdagingen."

Op sociale media en de betreffende websites wordt informatie verstrekt over de nieuwe ontwikkelingen.


www.meekenesch.nl

www.den-diek.nl

www.hamalandhal.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden