'Wild!' van corsogroep De Lummels. Foto: Annekée Cuppers
'Wild!' van corsogroep De Lummels. Foto: Annekée Cuppers

Afgelasten corso zware domper maar begrip alom

Algemeen

'Misschien kunnen we met zijn allen iets bouwen dat toch nog publiek trekt'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Afgelopen week maakte Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) bekend dat de 91ste editie van het Bloemencorso Lichtenvoorde dit jaar geen doorgang zal vinden, in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. De klap was groot bij corsogroepen en de inwoners van Lichtenvoorde, maar het begrip evenzo. Voorzitter van SBL Herman ter Haar is blij dat het moeilijke besluit vrijwel unaniem omarmd wordt bij corsogroepen, ontwerpers en inwoners. "Er is volop begrip en respect. De reacties via onze social media en de mensen die ik spreek waren echt allemaal positief. Iedereen snapt dat we geen andere keus hadden. Ik heb slechts één reactie gehad van een ontwerper die het besluit liever nog langer had uitgesteld. Maar dat is denk ik meer ingegeven door de teleurstelling. We hebben héél veel reacties gehad vanuit onze gemeenschap met ideeën over een invulling als de crisis is opgelost. Om die reden hebben we een facebookbericht geplaatst waarin we iedereen oproepen om deze ideeën met ons te delen zodat we toch het corsogevoel en de kermis goed kunnen invullen zodra dat kan. Er komt echt heel veel binnen!"

Lansink Bluiminck
Naast grote teleurstelling toch ook lof en begrip voor het besluit van SBL bij Ewald Berendsen, voorzitter van corsogroep Lansink Bluiminck, winnaar 2019 en tevens winnaar van de verkiezing tot beste corsowagen van Nederland. "Je merkt al op tijd dat het anders gaat dan anders, maar afgelasting, daar hou je niet direct rekening mee. De laatste paar dagen merkte je dat wel want er is volop overleg geweest met ons. Toen op 23 maart de eerste strenge maatregelen afgekondigd werden, dachten we al wel 'shit, daar gaat de start van ons bouwseizoen.' We beginnen normaliter altijd de eerste zaterdag van april met bouwen. Dat zou dan 1 juni worden. Dat was al wel slikken en we hebben het er nog wel over gehad of we het ontwerp nog aan moesten passen want we wisten niet of het dan wel haalbaar was wat we wilden. We gingen er echter voor om alle voorbereidingsmaatregelen zodanig te plannen dat we 1 juni vol gas zouden kunnen beginnen."

Het ontwerp van Lansink Bluiminck had alles te maken met 75 jaar bevrijding. Een extra aderlating. "We zouden een oorlogsmonument bouwen in het kader van 75 jaar bevrijding. Dat past dit jaar natuurlijk beter dan volgend jaar, maar het gaat natuurlijk niet alleen om de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp stond centraal voor meerdere oorlogen. Volgend jaar of het jaar daarna kan ook nog wel, maar de maquette is zo mooi. Onze ontwerper heeft er zo veel tijd ingestoken. Dan ding gaat sowieso een keer de straat op. Misschien passen we hem wel aan. We hebben in ieder geval een hele zomer om over na te denken." Volgend jaar bestaat de groep 50 jaar. "Dan wilden we al uitpakken."

Ook financieel verwacht Ewald nadelige gevolgen. "We zouden volgende week een corsoquiz organiseren. Die gaat niet door. Dat levert ons normaliter geld op. Ook een evenement bij Beneman waar we helpen is al afgelast. Ook werken we jaarlijks met meer dan 50 man op de Zwarte Cross. Stel dat dat niet doorgaat. Dat zijn wel enorme inkomsten die je mist. Ook andere corso's gaan niet door. Die bloemenverkoop heb je dan ook niet, terwijl we de knollen al wel hebben ingekocht. Die gaan de grond in en we hopen die volgend jaar nog te kunnen gebruiken."

Berentsen hoopt nog op een alternatief. "Daar moet best wel wat op te verzinnen zijn, volgens mij. Al met al heeft SBL het heel netjes gedaan. En dan zitten wij nog in een luxe positie. Wij hebben een hal. Groepen die geen hal hebben, zouden dan op 1 juni eerst nog een tent op moeten bouwen. Dat is ook veel werk. Ik snap dat enkele groepen zeggen 'Het is haast niet meer te doen voor ons.' Veel wagenbouwers helpen op kermissen en andere evenementen. Stel dat dat allemaal niet doorgaat. Dan is het moeilijk om het draaiende te houden." De Lichtenvooordse kermis ziet hij wel doorgaan. "Misschien in een aangepaste vorm. Ik geloof best dat we hier de gehele zomer nog rekening mee moeten houden en misschien het hele jaar wel. Ik hoop wel dat het doorgaat en we in ieder geval als corsogroep nog iets samen kunnen doen en kermiszondag iets kunnen laten zien, al is het in een alternatieve vorm. Misschien kunnen we met zijn allen iets bouwen dat toch nog publiek trekt. Paar weken geleden had niemand dit allemaal nog kunnen denken. Veiligheid en gezondheid staan boven het bouwen van een corsowagen."

De Lummels
Ook Wesley Helmers, ontwerper bij Corsogroep de Lummels, is begripvol. "Ik ervaar het persoonlijk als een diepe teleurstelling. Er is heel hard gewerkt aan 'Levitate' om deze op een unieke wijze op de weg te zetten. Nu het corso is afgelast is dit echt een domper, maar volledig begrip voor de beslissing van SBL. Het voelt min of meer als een leeg jaar. Het corso is iets wat door je aderen stroomt, en als je dan datgene waar je een heel jaar naartoe leeft nog een jaar moet uitstellen, is dat heel moeilijk. Wel geeft het tijd om eventueel extra beweging er in te brengen en uitgebreid te testen, en de vormgeving perfect te maken. Maar nu er meer tijd is, wordt er misschien wel een nieuw ontwerp gemaakt. Het belooft in 2021 dus wel een zeer spectaculair corso te worden," kijkt de Grollenaar al een jaar vooruit. "Zo staan bijna alle groepen er in wat ik zo begrijp. Het zou wel goed zijn een alternatieve invulling te hebben om zo toch nog een mooie kermis te hebben."

Horeca
De reeds enorm getroffen horeca ziet het cancelen van het Bloemencorso als een teleurstelling, maar wel met alle begrip. Zo ook bij Maurice Rietberg van café Van Ooijen als hij de gevolgen in kaart brengt. "Bloemencorso Lichtenvoorde is de ruggengraat van de kermis, ook de weken voor de kermis beleeft men in het café de spanning en toewijding van de bouwers die na een avond werken er nog eentje nemen. Vanuit de horeca wordt er dan ook best veel gesponsord naar de groepen toe. Samen er een mooi feestje van maken is het devies. Zo was het en zo zal in de toekomst ook blijven, alleen dit jaar is het dus anders. De zondag van de kermis begint normaal gesproken na het corso, honderden bezoekers trekken na de optocht het centrum in. Ik verwacht dat het dit jaar een stuk minder zal zijn. Het zal overigens wel eerder beginnen die dag dus daar moeten we op voorbereid zijn. De bouwers zullen we die dag en ook de maandag wel fris en fruitig aan de tap zien staan. De prijsuitreiking bij het Zwaantje is er natuurlijk ook niet, dat was het signaal voor alle bouwers dat de kermis voor hun begon. Wat nu? Lekker uitslapen tot 10.00 uur en dan de kermis op? Een tussentijdse sluiting is dan zeer op zijn plaats. De dinsdag zal niet anders zijn hoop ik." Rietberg ondervindt inmiddels al de nodige gevlogen van de crisis. "Wat de coronacrisis met ons café doet is niet te beschrijven. Ik kom er natuurlijk nog wel regelmatig omdat wij een bezorgservice hebben met dranken. Dan is het een troosteloze realiteit die je onder ogen ziet. Normaal veel vaste gasten en reuring in de kroeg en nu ziet het er doods uit. Gelukkig hebben veel gasten hun centje bijgedragen middels #helpdehoreca. Een waardebon kopen om de cashflow deze weken te garanderen en over een paar weken te genieten van deze gift. Ik verwacht na 28 april nog geen volledige opening maar zal de gemeente of overheid restricties uitvoeren, middels bepaalde voorwaarden. Met de 18+ regeling, diverse accijnsverhogingen, gemeentelijke belastingverhogingen, rookbeleid heeft deze branche al veel voor de kiezen gehad. Dit virus is, hoop ik, niet de doodsteek voor veel ondernemers maar een middel om creatief te zijn en goed te managen tijdens moeilijke tijden."

'Vincent' door corsogroep Harbers-Paul. Foto: Annekée Cuppers
'REVANCHE!' van corsogroep Kwintet. Foto: Annekée Cuppers
'Chocolade' door corsogroep Lansink-Bluiminck. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant