Columns

Blijf gezond, eet friet

Even leek het erop dat we met zijn allen in een Oostblok-land terecht gekomen waren. Lege schappen in de winkels, rijen voor de supermarkten en via www.meldmisdaadanoniem.nl kon je zelfs medeburgers aangeven die zich volgens de #stayhome-activisten niet strikt genoeg aan de regels hielden. Gelukkig kunnen wij Achterhoekers ons razendsnel aanpassen en inmiddels is de radicale omslag in ons dagelijks leven verworden tot een nieuwe realiteit. Gelaten doen we netjes wat er van ons gevraagd wordt en met resultaat; de Achterhoek kent een super lage besmettingsgraad. #nogevenvolhoudendus

De hele wereld komt tot stilstand. Sterker nog, het lijkt wel of we weer een beetje teruggaan in de tijd. Knutselen bijvoorbeeld. Basisschoolleerkrachten klagen er al jaren over dat de doorsnee leerling zonder hulp geen fatsoenlijk werkje meer in elkaar kan flansen tenzij dit vakkundig in de fabriek is voorgestanst en voorzien van een duidelijke handleiding waarmee vervolgens exact het op de verpakking getoonde kunstwerkje kan worden nagemaakt. In het corona-tijdperk knutselt onze kroost er lustig op los en worden de verpleegtehuizen en zorgcentra overspoeld met zelfgemaakte ansichtkaarten. Alsof de prijs voor oud papier nog niet laag genoeg was maar dat is een probleem van latere orde.

Lichtenvoorde barst van de creativiteit, zo blijkt maar weer eens. Wel jammer dat de grootste uitspatting daarvan, ons eigen immateriële culturele erfgoed te weten het Bloemencorso, voor dit jaar is afgelast. Net als de Avondvierdaagse. Die hadden qua deelnemer-aantallen een mooie klapper kunnen maken. Niemand die nog kan zeggen dat ie 'geen tijd had om te trainen' want er wordt wat afgewandeld deze dagen. Het zou mooi zijn als we die bezigheid als een nieuwe gewoonte kunnen inslijten en dan volgend jaar en masse aan de vierdaagse meedoen om te laten zien dat we ons door de corona-crisis niet onder de voet hebben laten lopen.

Tot die tijd moeten we nog even op onze handen zitten en op onze tanden bijten. Figuurlijk dan hè? Volop tijd om thuis te gaan klussen, handwerken, tuinieren, hardlopen, lezen, foto-albums bijwerken, enzovoort. En koken hoeven we voorlopig toch niet. Je kunt iedere dag van de week een maaltijd bestellen bij een van de vele horecazaken en toch elke keer weer een ander wereldgerecht op je bord hebben. Sinds kort hebben we zelfs een heuse Achterhoekse variant van die Amerikaanse fastfoodketen in Lichtenvoorde en Zieuwent.

Geldgebrek maakt vindingrijk en ik ben benieuwd welke initiatieven we de komende tijd nog meer kunnen verwachten. De ondernemers doen hun uiterste best om op allerlei manieren hun spullen aan de man te brengen. Van online bestellen en afhalen/bezorgen tot privéshopping-sessies en online haarknipcursussen. Mijn partner was trouwens zeer te spreken over zo'n cursus, onze kinderen een stuk minder hoewel ze nog minstens tot na de meivakantie hebben voor ze met het eindresultaat hun klasgenoten onder ogen hoeven te komen.

Prachtig om te zien dat de ondernemers zich niet laten kisten en samen de schouders eronder zetten maar alleen met creatieve diensten en ludieke acties komen ze er niet. Want nu ligt de bal bij ons, burgers van Oost Gelre. Dus... gaan wij bestellen bij Bol.com en Amazon of zijn wij loyaal en kopen lokaal?

Iets om van de week eens over na te denken. Tot die tijd wens ik u het allerbeste. #Blijf thuis en blijf gezond! En eet friet.


Kees Kiezel

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden