Ruud Krabbenborg en Marieke Schieven van Zonnig Zieuwent bij het project Zon op Hinnen aan de Zieuwentseweg.
Ruud Krabbenborg en Marieke Schieven van Zonnig Zieuwent bij het project Zon op Hinnen aan de Zieuwentseweg.

Zonnig Zieuwent zoekt laatste deelnemers voor vervolg zonnedakproject

Algemeen

Zonnig Zieuwent zoekt laatste deelnemers voor vervolg zonnedakproject

ZIEUWENT - Voor inmiddels alweer het vijfde en zesde project van energiecoöperatie Zonnig Zieuwent zijn bestuursleden Ruud Krabbenborg en Marieke Schieven op zoek naar nog slechts enkele deelnemers voor Zon op Hinnen en Zon op Zwaogas. "Ondanks alle perikelen rondom het corona-virus heeft het bestuur besloten definitief door te gaan met deze collectieve zonnedaken. Goed nieuws voor Oost Gelre want zo komen we samen weer een stapje dichterbij een energieneutrale gemeente in 2030!"

Meedelen in de opbrengst
Zonnig Zieuwent werd door middel van een burgerinitiatief opgericht in 2016. Inwoners van Oost Gelre die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun huis of pand te plaatsen maar wel graag willen bijdragen aan duurzame energieopwekking, kunnen via Zonnig Zieuwent certificaten kopen. Met de opbrengst van de certificaten kunnen zonnedaken gerealiseerd worden. "En wie een of meerdere certificaten heeft, deelt ook nog eens mee in de opbrengsten van het zonnedak. Zo snijdt het mes aan twee kanten", vertelt Ruud. In het verleden legde Zonnig Zieuwent al ruim 1.300 zonnepanelen op de daken van vleeskuikenbedrijf Grefte te Zieuwent, de Wopa te Lichtenvoorde (Kei Zonnig), dorpshuis 't Kempken te Harreveld ('t Kempken del Sol) en de stal van Maatschap Bokkers-Heutinck te Mariënvelde (Mariënvelde Straalt!). Alle dak-eigenaren stellen hun daken geheel belangeloos voor 15 jaar ter beschikking.

Op zoek naar de laatste deelnemers
Zo'n 42 geïnteresseerden hebben zich al voor circa 430 certificaten ingeschreven. Om met de nieuwe daken van start te gaan, zijn er nog een aantal nieuwe leden nodig. Er kunnen maximaal 574 certificaten worden uitgegeven en deelname staat open voor alle particulieren die wonen binnen de volgende postcodegebieden: 7136 (Zieuwent), 7131 en 7132 (Lichtenvoorde), 7263 (Mariënvelde), 7135 (Harreveld), 7137 (Lievelde), 7156 (Beltrum), 7261 (Ruurlo), 7025 (Halle), 7055 (Heelweg), 7121 en 7122 (Aalten). Marieke vult aan: "Maar ook ondernemers, verenigingen en stichtingen kunnen deelnemen. Voorwaarde is wel dat zij over een eigen stroomaansluiting beschikken. Als we vijftig deelnemers bij elkaar hebben, kunnen we bij de provincie 20 procent subsidie aanvragen van de totale kosten, zodat we in het derde kwartaal van 2020 kunnen starten met de bouw van de zonnedaken. Wel zonnepanelen maar niet op eigen dak? Meldt u aan of attendeer anderen op deze projecten, zo maken we de wereld samen weer een stukje beter."

Aanmelden of meer informatie?
Een schat aan informatie en enkele rekenvoorbeelden vindt u op de website. Aanmelden kan via www.zonnigzieuwent.nl/deelnemen of stuur een mail naar info@zonnigzieuwent.nl. Aanmelden is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant