Paul van Druten filmt Mart Hillen
Paul van Druten filmt Mart Hillen (Foto: Anja van Druten)

Paul van Druten filmt muzikanten en dichters bij ruïne in Miste

'Dit is de perfecte plek voor een contactloos (pop)podium'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Wie kent ze niet? De muziekfilmpjes op YouTube van Paul van Druten. Al meer dan tien jaar legt hij de Achterhoekse popcultuur vast in beeld en geluid. Inmiddels heeft hij zo'n 3000 abonnees. Voordat het coronavirus zijn intrede deed, was hij per week wel meerdere keren op stap. Paul:"Die hobby ligt nu gedeeltelijk stil. Door corona ben ik meer bij huis dan ik zou willen. Net als Olie B. Bommel weleens aan Tom Poes vraagt 'Verzin toch eens een list vriend', vroeg ik mijzelf af welke list ik zou verzinnen om wat om handen te hebben. En ik kwam op het idee om video's te gaan maken bij de ruïne van boerderij Hemmink in Miste. Inmiddels heb ik er al verscheidene gemaakt en ik ben van plan door te gaan zolang het leuk is."

"Het idee ontstond toen ik een dronevideo aan het maken was van de ruïne. Dat soort video's maak ik nu al een kwart jaar. In januari heb ik een kleine drone aangeschaft waar ik de omgeving mee film. Ik heb al verschillende plekken bezocht zoals Erve Kots en De Dru. Daarvoor heb je helemaal geen publiek nodig, je kan gewoon filmen met wat er is. Vorige week was ik bij Hemmink bezig toen ik plotseling dacht 'dit is de perfecte plek voor een contactloos (pop)podium. Er is geen toilet, geen drank, geen publiek. Er is niks.' Je hoeft daar geen close contact te hebben met mensen en handen te schudden kan helemaal niet. De 1,5 meter afstand is makkelijk te bewaren. Ik besloot wat mensen uit te nodigen om overdag langs te komen voor een karaktervol filmpje. Ik begon met gitaarvirtuoos Mart Hillen en al snel volgenden andere muzikanten, zoals Ronald en Marion van Wijk. Er is ook plek voor literatuur. Bert Scheuter en Hans Mellendijk hebben bijvoorbeeld gedichten voorgedragen," vertelt een enthousiaste Paul.

Beelden in mijn hoofd
Paul: "Bij iedereen maak ik andere shots. Dit doe ik niet met een drone, maar met mijn muziekcamera van broekzakformaat. Toen ik daar voor het eerst rondliep, had ik gelijk beelden in mijn hoofd van hoe alles er op video uit zou kunnen zien. Tijdens een van de opnames kwam er een keer een politieauto voorbijrijden om te kijken wat er aan de hand was. Toen ze ons bezig zagen, deden ze al snel goedkeurend hun duim in de lucht. Alles verloopt volgens de regels. Ik film met wat zich aandient. Op het moment heb ik gemiddeld één filmpje per dag. Ik pak alles aan wat ik leuk vind. Zo ben ik toch nog druk tijdens deze intelligente lockdown. Ik benut deze tijd als kans om experimentele opnames te maken. Zo ben ik ook in Winterwijk geweest om te filmen waar Wim Reussink een eerbetoon aan Louis van Dijk op het carillon speelde. Het zijn unieke beelden geworden."


www.youtube.com/paulvandruten

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden