Afbeelding

Stil

Algemeen Columns

Normaal voel ik me rond deze tijd – eind april, begin mei – altijd erg Nederlands. Met Koningsdag op 27 april (in mijn systeem is Koninginnedag op 30 april trouwens nog niet helemaal weg). En daarna met de dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei.

Maar dit jaar is alles anders. Juist nu het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan een situatie waarbij vergeleken deze coronacrisis natuurlijk een picknick in het park is (maar wel een picknick met maximaal drie personen en op gepaste afstand van elkaar).

Gelukkig leidt het gedoe over het SKB ook ons in Oost Gelre een beetje af. Streekziekenhuis Koningin Beatrix, daar heb je haar weer. Ach, was alles maar zo stabiel als haar kapsel. Ik ben er tussen 1980 en 2013 mee opgegroeid.

Dit jaar was er ,hopelijk eenmalig, Woningsdag - wel een handige woordspeling. En het koninklijk gezin deed het binnen de omstandigheden best gezellig. Maar geen koningsnacht, geen vrijmarkt, geen koekhappen met desnoods twee man tegelijk aan één koek.

En volgende week is er dus de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zonder publiek. Dan zal het daar nog stiller zijn dan anders. Maar de stilte is toch mooier als duizend mensen tegelijk stil zijn, met het geluid van stilte.

En stilte is normaal wel niet zo Nederlands, maar dan wel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant