Afbeelding

Bevrijding

Algemeen Columns

Ik vind - daar hoef je het niet mee eens te zijn, zoals met niets wat hier verteld wordt - dat de Nationale Dodenherdenking alleen zou horen te gaan over het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Slachtoffers van de Holocaust, andere vervolgde bevolkingsgroepen, verzetsstrijders en andere Nederlandse burger- en militaire slachtoffers.

Ik zeg niet dat er geen andere slachtoffers van oorlog, geweld en onderdrukking zijn; maar daar zijn genoeg andere momenten voor.

Ik wil bevrijd worden van alles wat erbij gesleept wordt. Bevrijd worden van vergelijkingen met andere situaties op andere tijden en andere plekken.

Het is erg jammer dat in de loop der jaren de groep die herdacht wordt steeds groter is geworden en daarmee de kracht van de herdenking steeds kleiner.

Met als een van de dieptepunten wel de tegeltjestoevoeging over racisme en onverdraagzaamheid.

En helemaal wil ik bevrijd worden van wanhopige bekende Nederlanders die denken dat het een goed idee is om met z'n allen in een nogal overschatte meezinger uit te barsten. Een nummer dat zo algemeen is dat het universeel is, maar tegelijkertijd ook weinig zegt.

Hou op met dat gealgemeniseer, maar focus.

Tussen 80 en 75 jaar geleden kwamen in Nederland duizenden mensen om het leven door bommen, beschietingen, executies en meer, en duizenden Nederlanders werden afgevoerd en stelselmatig uitgeroeid door andere mensen. Niet door aliens of virussen, maar door andere mensen.

Dat moet je herdenken en verder niks.

Probeer geen antwoord te vinden. Vergeet deskundigen en dominees. En schrijvers ook natuurlijk.

Er is gewoon geen antwoord. Alleen maar stilte en een stuk wit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant