Vlnr: Bart Porskamp, Bob Lageschaar, Wim Rutgers en Hans Veldkamp bij de uitreiking van het boek 'Vragender tijdens de Tweede Wereldoorlog'.
Vlnr: Bart Porskamp, Bob Lageschaar, Wim Rutgers en Hans Veldkamp bij de uitreiking van het boek 'Vragender tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Foto: PR

Boek over Vragender in de oorlog goed ontvangen

Algemeen

VRAGENDER - Bevrijdingsdag 2020 had voor Vragender, net als in de rest van het land, een extra feestelijke dag moeten worden. Echter, door de coronacrisis moesten alle geplande activiteiten die met behulp van een provinciale subsidie en een gemeentelijke bijdrage tot stand waren gekomen, worden afgelast. Toch greep Vragenders Belang de kans aan om er in klein comité nog even een officieel momentje van te maken. Onder toeziend oog van samenstellers Wim Rutgers en Hans Veldkamp overhandigde VB-voorzitter Bob Lageschaar het eerste exemplaar van het boek 'Vragender in de Tweede Wereldoorlog' vol trots en op gepaste afstand aan wethouder Bart Porskamp.

Bob vertelt: "Het zou een geweldige dag worden voor alle inwoners van ons dorp. In de speeltuin was een bevrijdingslunch gepland voor alle schoolgaande kinderen en de ouderen uit ons dorp. Hardloopgroep run4fun zou het bevrijdingsvuur ophalen uit Lichtenvoorde en in aanwezigheid van wethouder Bart Porskamp zou het boek 'Vragender in de Tweede Wereldoorlog' worden gepresenteerd waarna we met alle belangstellenden de bijbehorende route zouden gaan fietsen en de dag zouden afsluiten met een gezellig samenzijn."

Om toch recht te doen aan de vele uren werk die Wim Rutgers en Hans Veldkamp aan het boek en de fietsroute hebben besteed, werd wethouder Porskamp bereid gevonden om het boek op dinsdag 5 mei alsnog in ontvangst te nemen. Bij het boek hoort een permanente 20 kilometer lange fietsroute langs twaalf locaties in en rond Vragender waar zich in de oorlog belangrijke zaken hebben afgespeeld. De fietsroute is uitgezet met behulp van Frans Lageschaar en is op de locaties voorzien van informatieborden.

Op 4 mei ontvingen alle huishoudens in Vragender een exemplaar van het boek. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gunnewick Mengvoeders. Bob vervolgt: "We hebben veel positieve reacties ontvangen op het boek en de fietsroute. Ook worden er boeken besteld door oud-inwoners uit Vragender waarvan bijvoorbeeld (groot)ouders voorkomen in het boek en door nabestaanden van de evacués uit Millingen. De plaatselijke krant van Millingen besteedt zelfs aandacht aan het boek omdat er ook een verhaal in staat over twee jonge evacués uit Millingen die destijds in Vragender zijn overleden en begraven. Deze graven zijn onlangs opgeknapt."

In het voorwoord besteedt het boek aandacht aan Gerhard Hellekamp, Theodoor Klein Ikink en Willem Severt, de drie overleden mannen uit Vragender die zijn gestorven op de Grebbenberg in de meidagen van 1940. Zij hebben een belangrijke plek in de jaarlijkse herdenking op 4 mei en nu dus ook in het boek. Klik hier om het boek dat voorzien is van talrijke foto’s en afbeeldingen, boeiende onderwerpen en indrukwekkende getuigenverhalen te bestellen. Er zijn nog zo'n dertig exemplaren voorradig. Bij over-intekening komt men op een wachtlijst voor herdruk terecht.


www.vragender.com

De omslag van het boek.
Bij alle locaties van de historische fietsroute staan informatieborden.
Overzicht van de locaties die in de route zijn opgenomen.
Voorzijde van de flyer met de fietsroute.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant