Rosalie de Graaf legt de laatste hand aan haar kunstwerk in de hal van het Marianum.
Rosalie de Graaf legt de laatste hand aan haar kunstwerk in de hal van het Marianum. Foto: Sander Esselink

Vmbo-leerlingen Marianum zweven na crisis kunstwerk in

Algemeen

'De afbeelding symboliseert de vrije val van het leven'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Zodra de leerlingen van de bovenbouw vmbo van het Marianum in Lichtenvoorde hun oude vertrouwde schoolgebouw weer betreden na vele weken niet binnen te zijn geweest vanwege de coronacrisis zullen ze zich afvragen of ze wel goed zijn, of worden ze direct al verrast. De muur met lockers is namelijk verwijderd. Hiervoor in de plaats een prachtig kunstwerk, op de gehele oppervlakte van zes bij drie meter.

'Het was

de bedoeling

dat leerlingen

meehielpen

bij de muur-

schildering

maar door

de corona-

crisis kon dat

niet doorgaan'


Sander Esselink, docent handvaardigheid in het gebouw lacht. “We hebben in dit gebouw een muur met daaraan allemaal lockers. Die hebben we verplaatst. Daardoor kwam er een grote witte muur vrij. Toen kreeg iemand het idee om er een muurschildering of decoratie op te maken. Via via kwam ik met Rosalie de Graaf in contact van ‘Roosart’. Zij gaat de hele wereld over en heeft wel vaker iets in deze regio gedaan. Haar specialiteit is graffiti van een zeer hoge kwaliteit. Met spuitbussen maakt ze de prachtigste kunstwerken.”

Schooldingen
Het onderwerp van het kunstwerk in de school moest onderwijs gerelateerd zijn. “Hebben we een aantal onderwerpen aangedragen. Rosalie maakte drie ontwerpen. Het gekozen ontwerp bevat schooldingen, en het is vrij speels en dynamisch. Daarnaast is het ook heel ruimtelijk door de wolken en de lucht, want die gang is vrij nauw. Het is de lucht waarin de leerlingen zweven en vliegen. ‘En symboliseert de vrije val van het leven, waar de school je ook op voorbereidt,’ vindt Rosalie zelf. ‘Geïnspireerd door fortnite.‘ Het komt in die gang heel goed uit. Dat geeft een mooi effect. Een kunstwerk kan anders ook heel erg op je af komen.”

Aanvankelijk was het de bedoeling dat leerlingen mee zouden helpen. “Dat kon vanwege de coronacrisis geen doorgang vinden. Hebben we het haar alleen laten doen. Anders duurt het te lang en zij moet ook verder. Heb ik er een online les aan besteed voor leerlingen uit de derde klas, waaraan Rosalie meewerkte. In het kader van leren op afstand.” De klus nam voor de kunstenares vijf dagen in beslag.

Opdracht
Uitvloeiend uit het vervaardigen van het kunstwerk gaf Esselink zijn leerlingen een opdracht mee. “In hun eigen woonplaats moeten ze een muur uitzoeken waarop ze een muurschildering zouden willen maken, daar een foto van maken, en daar dan een ontwerp van te maken. Gaan we ze als docenten door het ontwerpproces helpen. De uitdrukkingskracht is belangrijk bij een muurschildering met krachtige kleuren vaak.”

Ingewikkeld
Vinden de lessen op het Marianum vooral online plaats, Esselink verwacht dit schooljaar geen volle klaslokalen meer op het Marianum, ondanks verruiming van de maatregelen, ook voor het voortgezet onderwijs per 1 juni. “Daar moet je zoveel voor veranderen en aanpassen. Dat is heel ingewikkeld. We hebben wel een opzet bedacht, die in principe aanblijft tot aan de zomervakantie. In de ochtend krijgen leerlingen door middel van een turborooster onderwijs op afstand, digitale instructies via Teams. En dan ‘s middag, in overleg, in kleine groepjes op school. We moeten roeien met de riemen die we hebben.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant