Brood en spelen

Wat mag er nu eigenlijk nog wel in dit land?

De Gelderlander publiceerde afgelopen week een leuke quiz op zijn website. Hoe goed kent u de coronaregels? Aangezien wij columnisten in deze periode ook weinig meer omhanden hebben, had ik wel even tijd voor zo'n testje. Ik slaagde nipt, met een zesje.

De Volkskrant pakte het grootser aan. De test bestond uit 12 vragen en ik had er 11 goed. Een aanmerkelijk betere score. Opmerkelijk was de uitslag ook want op sommige punten spraken beide testen elkaar tegen. Dan vraag je je wel af welke coronatest nu eigenlijk betrouwbaar is. Dat vragen ze zich in de zorg ook regelmatig af, of het nu om testen of mondkapjes gaat.

De quiz liet weer eens duidelijk zien hoe onduidelijk en onlogisch de coronaregels eigenlijk zijn. De media, waaronder ook deze krant, doet zijn best om de coronaregels aan het publiek uit te leggen maar die uitleg klopt soms niet met wat de Rijksoverheid zelf op de website publiceert. Zo mag je van de Volkskrant wél met iemand uit een ander huishouden in een auto zitten maar van de Gelderlander niet omdat je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Knap lastig als je met je bejaarde moeder naar de dokter moet. De kofferbak is ook niet echt een optie aangezien daar de rollator al in moet.

De meeste problemen ontstaan in het park, zo concludeer ik uit de gegeven casussen. Wandel je met je inwonende gezinsleden knus arm in arm door het park, dan is er niks aan de hand. Woon je in een piepklein studentenflatje en wandel je met je huisgenoten door het park, dan moet je anderhalve meter afstand houden en blíjven lopen zodat je het onder gezamenlijk sporten kunt scharen. Zo gauw je stilstaat om met elkaar te overleggen of je nu links- of rechtsaf zult gaan, ben je al in overtreding want dan valt het onder samenscholing van meer dan 2 personen en dat mag niet.

Mag je dan met een wandelmaatje afspreken om samen (op anderhalve meter afstand door nog steeds hetzelfde park) te wandelen? Ja, dat mag. Mag je dan een praatje maken met een ander wandelmaatje dat je toevallig tegenkomt? Ja, dat mag. Mag je dan als je weet dat dat wandelmaatje die middag ook gaat wandelen (we zijn nog steeds in hetzelfde park) hem of haar even bellen om te zeggen 'Joehoe, wij staan hier!' om vervolgens even een praatje te maken? Nee, dat mag niet want dat valt dan weer onder samenscholing. Tenzij je het direct met zijn allen op een lopen zet want dat mag dan weer wel.

Maar wanneer ben je nu aantoonbaar fout bezig en wanneer niet? Daar komt toch geen hond meer uit? Zelfs de overheid niet want die legt het oordeel over onze gedragingen vervolgens in handen van de boa's. Zij moeten in discutabele gevallen met hun 'fingerspitzengefühl' bepalen of je in overtreding bent of niet. En of je een boete krijgt of niet. En een strafblad. Zelden een democratisch land zo snel zien afglijden naar de dictatuur van de straat.

Ja mensen, het wordt er allemaal niet veel leuker op. Je mag ook helemaal niks meer in dit land. Maar dat is gelukkig niet waar. Je mag immers nog steeds je ene hand ophouden voor financiële steun van de overheid terwijl je de afgelopen jaren ieder eurootje winst naar de aandeelhouders hebt doorgesluisd. Met de andere hand mag je dan zonder blikken of blozen het personeel eruit bonjouren dat er voor heeft gezorgd dat je die winst überhaupt kon maken. Wat ook nog mag, is een chrystal meth-lab in je boerenschuur beginnen, op voorwaarde dat je bereid bent een paar jaartjes achter de tralies te zitten mocht het lab ontdekt worden maar die kans is vrij klein, net als de strafmaat. Je mag je winsten wegsluizen naar het buitenland zonder er een cent belasting over te betalen. Of decennialang de medische zorg onderwerpen aan de vrije markteconomie, zo afknijpen dat efficiency nog belangrijker wordt dan medemenselijkheid en vervolgens een rondwarend virus de schuld geven van je problemen.

Kortom, de logica is in deze tijd soms ver te zoeken. Er klopt geen (anderhalve) meter van.


Kees Kiezel

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden