Alle 600 medewerkers van Vion Groenlo zitten in thuisquarantaine. Foto: Kyra Broshuis
Alle 600 medewerkers van Vion Groenlo zitten in thuisquarantaine. Foto: Kyra Broshuis

Bedrijf onmiddellijk gesloten, 147 medewerkers besmet (update)

Algemeen

Het grootste deel van de besmette medewerkers woont in Duitsland: 79. De overige 68 positief geteste personen wonen in Nederland.

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Bij de Vion-vestiging op de Laarberg in Groenlo is een corona-uitbraak vastgesteld. Het bedrijf is per direct gesloten. Er zijn 147 personeelsleden positief getest op het virus. Het bedrijf heeft 657 medewerkers; ruim 22 procent is dus besmet. Het grootste deel van de besmette medewerkers, 79 in totaal, woont in Duitsland. Het slachthuis van Vion Groenlo is dicht omdat er niet zonder toezicht geslacht mag worden.

Dierenartsen die de controles uitvoeren, kunnen dat niet meer veilig doen. Dat laat de NVWA weten. De productie van de vestiging in Groenlo wordt nu overgeheveld naar andere plaatsen. Vion heeft in Nederland en Duitsland 29 slachterijen en fabrieken. In Nederland gaat het om varkensslachterijen in Apeldoorn, Boxtel en Groenlo en om vleesverwerkingsfabrieken in Scherpenzeel, Varkenswaard en Boxtel.

Eerder problemen met slachthuizen
Al eerder werd er bij verschillende slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven corona geconstateerd. Bij een andere vestiging van Vion, die in Scherpenzeel, werden 28 medewerkers positief getest op corona. Ook werd er onlangs nog in Coesfeld, net over de grens bij Winterswijk, een massale corona-uitbraak vastgesteld. Na uitgebreid testen bleken toen 254 van de 1200 medewerkers besmet te zijn. Het betreft daar een bedrijf van Westfleisch. Er zijn al langer zorgen over de problemen bij slachthuizen. Bij deze bedrijven werken veel arbeidsmigranten die vaak bij elkaar in huis wonen. Er zou ook sprake zijn van onvoldoende afstand op de werkvloer. D66 en de Partij voor de Dieren hebben hierover vragen gesteld en aangedrongen op strengere maatregelen.

Steekproef
In een gezamenlijk schrijven met de GGD laat de gemeente Oost Gelre weten dat het om een steekproef ging. Bij deze uitgebreide steekproef bij 212 medewerkers van Vion Groenlo is gebleken dat er 45 mensen positief testten. Voor de GGD Noord- en Oost-Gelderland is dit aanleiding om ook de overige medewerkers te testen en bron- en contactonderzoek te doen. Een groot deel van de besmettingen is vastgesteld bij mensen die zowel in Duitsland als in Nederland werken. De Duitse en Nederlandse overheid werken samen om in kaart te brengen hoe de verspreiding van het coronavirus in de grensregio op dit moment is.

Overigens had geen van de positief geteste medewerkers ernstige klachten. Alle 657 medewerkers van Vion Groenlo moeten nu verplicht twee weken in thuisquarantaine. Dit heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloten: “ Het management van de Vion-locatie in Groenlo heeft de opdracht gekregen om zodanige maatregelen te nemen dat alle medewerkers voor een periode van 14 dagen niet kunnen worden toegelaten op het terrein. Voor deze 657 medewerkers geldt het fabrieksterrein per direct als verboden gebied. Om het bron- en contactonderzoek van de GGD goed te kunnen uitvoeren is overgegaan tot deze ingrijpende maatregel. Verdere verspreiding dient met alle beschikbare middelen te worden voorkomen. Dit is bij uitstek een veenbrand waar het RIVM afgelopen week op doelde. Die moet gestopt worden”, aldus Ton Heerts, voorzitter VNOG.

Geen extra gevaar voor andere inwoners
Burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre is belast met de handhaving van de opdracht. De gemeente Oost Gelre laat weten dat de kans op besmetting voor inwoners van Oost Gelre even groot of klein is als elders in Nederland. Ook inwoners die in de buurt van Vion wonen hoeven niet in quarantaine. “Het gaat uitsluitend om mensen in hetzelfde huishouden en mensen die direct onbeschermd contact hebben gehad met een corona-patiënt”, zo laat de burgemeester weten. Op de site van de gemeente, www.oostgelre.nl, staan de meest gestelde vragen met antwoorden. Voor vragen over de producten van Vion verwijst de burgemeester naar de site van het Voedingscentrum.

Geen communicatie
Medewerkers van Vion hebben de uitdrukkelijke boodschap meegekregen dat alle communicatie met de pers via de persvoorlichter in Boxtel gaat. Medewerkers mogen dus zelf niet met pers praten. In Boxtel is, ook na langdurig proberen, niemand bereikbaar voor commentaar. De telefoniste doet de belofte dat er teruggebeld zal worden. Dat is, tot op het moment van publicatie van dit artikel, nog niet gebeurd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant