Dit pand aan de Rentenierstraat in Lichtenvoorde zou verbouwd kunnen worden tot zes nieuwe appartementen.
Dit pand aan de Rentenierstraat in Lichtenvoorde zou verbouwd kunnen worden tot zes nieuwe appartementen. (Foto: Kyra Broshuis)

Nieuwe woningen in Lichtenvoorde

Nieuwe woningen in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - De Menukaart Wonen die de gemeente Oost Gelre heeft ingevoerd, heeft geleid tot plannen voor extra woningen in Lichtenvoorde. De gemeente deed de oproep om met plannen voor woningbouw te komen. Wethouder Marieke Frank is enthousiast over de ingediende plannen: “We kunnen verder met onze wens om snel, naar behoefte en met kwaliteit te bouwen.”

Door Kyra Broshuis

Vijftien nieuwe wooneenheden
Tot en met 28 februari 2020 hebben de initiatiefnemers de gelegenheid gekregen om hun plannen in te dienen. In totaal zijn zestien bouwplannen ingediend, veertien uit de verkennende gesprekken en twee nieuwe plannen. Zowel in Lichtenvoorde als in Groenlo gaat het in totaal om acht bouwplannen. De insteek is te bouwen op plekken die er toe doen. Voor de juiste locaties zijn de volgende eisen gesteld: 1. de locatie ligt in het historische centrumgebied of gemengd woongebied; 2. de locatie heeft een bedrijfs-, horeca-, winkel- of maatschappelijke (of vergelijkbaar) bestemming; 3. de locatie beschikt over aanwezige legale bebouwing. In totaal zijn er zestien initiatieven ingediend waarvan de meesten zijn goedgekeurd. “Dat zou voor Lichtenvoorde een toename betekenen van 15 woningen. In Groenlo gaat het om 19 woningen”, legt Frank uit.

De beoogde locaties in Lichtenvoorde voor wat betreft de zogenaamde inbreidingslocaties zijn:

Rapenburgsestraat 28. Hier zouden drie wooneenheden kunnen komen. Het principeverzoek betreft de sloop-nieuwbouw van een bebouwing met kantoor op de begane grond met daarboven een woning. Het plan voorziet in de bouw van twee appartementen en een grondgebonden woning.

Aaltenseweg 97. Hier is ruimte voor vier wooneenheden. Hier gaat om de invulling van een bestaande locatie in de lintbebouwing. Het plan behelst de bouw van twee twee-onder-één-kap woningen en twee vrijstaande woningen.

Daarnaast zijn er (winkel)panden die voor herbestemming in aanmerking zouden kunnen komen. In Lichtenvoorde zijn dat:

Rentenierstraat 5, hier zouden appartementen kunnen komen.

Rentenierstraat 36, twee wooneenheden. Het principeverzoek betreft een verbouwing van het pand aan de Rentenierstraat waar voorheen een uitzendbureau in heeft gezeten. Het plan voorziet in de bouw van twee appartementen op de begane grond.

Rentenierstraat 21, twee wooneenheden. Ook hier zat voorheen een uitzendbureau gevestigd. Het gaat nu om twee huurappartementen.

Rentenierstraat 1, een wooneenheid. Het principeverzoek betreft een verbouwing van het pand aan de Rentenierstraat waar voorheen een kantoor in heeft gezeten. Het plan voorziet in de bouw van een appartement op de eerste en tweede verdieping met behoud van een kantoorfunctie op de begane grond.

Beenengang 8 en 12, zes wooneenheden. Het principeverzoek betreft de herbestemming van het pand aan de Beenengang. Het plan voorziet in de bouw van zes appartementen. De gemeente heeft dit plan afgewezen.

Broekboomstraat 13, vier wooneenheden. Het principeverzoek betreft de herbestemming van het pand aan de Broekboomstraat met op de begane grond het behoud van een horecabestemming. Het plan voorziet in de bouw van vier appartementen.

Voor Lichtenvoorde is het aantal woningen aanzienlijk lager dan de 25 die was beoogd. Het ligt dan ook ook voor de hand om in Lichtenvoorde snel in te zetten op een volgende tranche voor de menukaart, zo laat de gemeente weten.

Op de website www.oostgelre.nl staat veel informatie over de menukaart wonen. Of mail naar menukaart@oostgelre.nl.. Of bel met Serkan Yilmaz via 0544-39 35 35.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden