Henk Elshof, aanwezig op zijn tweede thuiskomen: sportpark De Treffer. Foto: Theo Huijskes
Henk Elshof, aanwezig op zijn tweede thuiskomen: sportpark De Treffer. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Mister Longa ’30 Henk Elshof

Algemeen

Al bijna 75 jaar lid van de jubilerende, 90-jarige voetbalclub

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Alle Lichtenvoordenaren, en dan men name zij die tot de iets oudere generatie behoren, kennen hem van enerzijds Hulshof Vleeswaren en anderzijds van de plaatselijke voetbalclub Longa ’30. Kan hij wat Hulshof betreft terugblikken op een dienstverband van circa 50 jaar, van Longa ’30 is hij bijna 75 jaar lid. Een bewonderenswaardig aantal jaren, waarvan hij zich ook nog eens gedurende een periode van maar liefst 32 jaar als bestuurslid verdienstelijk heeft gemaakt in de functie van penningmeester. Het gaat in dit geval om de op 24 april 1932 geboren en inmiddels dus 88-jarige Henk Elshof, een ware ambassadeur van het Lichtenvoordse bedrijfs- annex voetballeven.

Ondanks de coronacrisis en gelet op zijn leeftijd behorende tot de risicogroep, is Mister Longa ’30 Henk Elshof naar het sportpark De Treffer, zijn favoriete tweede thuiskomen, getogen om uw verslaggever te woord te staan. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 88 jaar en dat slechts twee jaar jonger dan de club die diep in zijn hart geworteld zit, geeft Elshof aan dat het oranje en wit van Longa ’30 nog altijd een centrale functie bekleden in zijn leven. “Direct na de Tweede Wereldoorlog in 1945 ben ik lid geworden. Voetballend gezien heb ik het na de jeugd bij de senioren niet verder geschopt dan het tweede elftal.”

Met zes voorzitters samengewerkt

Na zijn voetbalcarrière, die eindigde in het derde en vierde team, diende zich al vrij snel het bestuurslidmaatschap aan. “Toen ik in 1958 deel uitmaakte van de kascommissie, werd ik door de toenmalige penningmeester Herman te Dorsthorst gevraagd om hem op te volgen. Mede omdat dit aan de zijde van mijn werkgever werd aangemoedigd, heb ik toen ja gezegd.” Elshof heeft de functie van penningmeester maar liefst 32 jaar behartigd. “In die tijd was je niet alleen penningmeester, maar veel meer. In feite deed je alles wat op je weg kwam en dat allemaal in het belang van de club. Dat varieerde van het beheren van de kas tot het binnenhalen van sponsorgelden, het rondbrengen van de raambiljetten tot het bijhouden van het kasboek en van de organisatie van het kassagebeuren tot het innen van de contributie”, aldus een altijd nog glunderende clubman, die aan de zijde van maar liefst zes, in zijn beleving bewonderenswaardige voorzitters heeft mogen werken, te weten Carlo Feitz, Karel Thijssen, Clemens Kots, Leo Tenten, Joop Werner en Johan Naayer.

Diverse terechte onderscheidingen

Henk Elshof is in de loop der jaren reeds op verschillende manieren gehuldigd. Zo werd hij ter gelegenheid van het 40-jarig, 50-jarig en 60-jarig lidmaatschap in de bloemetjes gezet, hetgeen ongetwijfeld een vervolg krijgt wanneer hij binnen niet al te lange tijd 75 jaar lid is. Daarnaast is hij vanzelfsprekend in het bezit van de hoogste verenigingsonderscheiding: het erelidmaatschap van Longa ’30, is hij Koninklijk onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau en heeft hij van de KNVB de zilveren waarderingsspeld opgespeld gekregen, hetgeen naar de mening van uw verslaggever een gouden had moeten zijn. Het vele werk ten behoeve van ‘zijn clubje’ Longa ’30 verdient extra veel waardering, omdat hij in zijn privé-situatie ook nog eens gedurende een bepaalde periode door een diep dal heeft moeten gaan. In 1975 overleed namelijk zijn eerste vrouw Ans Kampshoff en dat op de veel te jonge leeftijd van 41 jaar. Sedert 1992 is hij weer gelukkig getrouwd met Thea Pas, die toen ook weduwe was. Samen hebben Henk en Thea drie kinderen en drie kleinkinderen.

Elf vragen en elf antwoorden

Een korte terugblik tenslotte op de afgelopen negen decennia Longa ’30 door middel van de aan hem gestelde elf vragen, brengt bij Henk Elshof de volgende reacties teweeg. 1. Het meest bijgebleven hoogtepunt? De wedstrijd van Longa ’30 hier in eigen huis tegen Ajax Amsterdam in de jaren zeventig. 2. Het meest ingrijpende dieptepunt? Het overlijden op 41-jarige leeftijd van mijn eerste vrouw Ans. 3. Wie is je meest favoriete voorzitter, waar je mee hebt samengewerkt? Dat is toch echt Johan Naayer. 4. Natuurgras of kunstgras? Toch kunstgras in verband met de vele mogelijkheden. 5. Jouw beste voetballer van Longa ’30? Zonder enige twijfel Willie Holkenborg. 6. Sportkantine in eigen beheer of sportkantine verpachten? Wil je als club geld verdienen, dan een sportkantine in eigen beheer. 7. De derby van Oost Gelre is Longa ’30 - RKZVC of Longa ’30 - Grol? De derby tegen Grol. Niet alleen meer publiek, maar ook gezelliger. 8. Spelers van Longa ’30 1 naast een reiskostenvergoeding ook betalen of niet betalen? In het amateurvoetbal moeten spelers niet betaald worden. 9. Wie is jouw voorbeeld-vrijwilliger bij Longa ’30? Heel moeilijk, maar als ik dan toch moet kiezen: Jopie Paul. 10) Wat moet er op het sportpark De Treffer nog verbeterd worden? De bouw van een afzonderlijke kassa. 11. Hoe zie je de toekomst van Longa ’30 op weg naar het 100-jarig bestaan? Het blijven van een goede amateurclub en dat liever in bijvoorbeeld de eerste klasse dan in de derde of tweede divisie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant