Roy Korthout (links) en Liron Brundel zijn blij met de nominatie van hun profielwerkstuk. Foto: Han van de Laar
Roy Korthout (links) en Liron Brundel zijn blij met de nominatie van hun profielwerkstuk. Foto: Han van de Laar

Leerlingen Marianum in de race voor beste profielwerkstuk VWO

Algemeen

‘We zijn al heel blij met wat we nu bereikt hebben’

WINTERSWIJK/LICHTENVOORDE - Het is op zich al een hele prestatie om genomineerd te worden voor de prestigieuze prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Met die onderwijsprijs wil men wetenschappelijke topprestaties in het voortgezet onderwijs in de schijnwerpers zetten. Liron Brundel uit Winterswijk en Roy Korthout uit Lichtenvoorde hebben hun profielwerkstuk ‘Een intelligente ECG-analyse’ ingestuurd en zijn tot hun blijdschap genomineerd voor een top-3 klassering. De jury prees de genomineerde werkstukken om hun uitstekende kwaliteit en vindingrijkheid.

Door Han van de Laar

Ze kennen elkaar uit Lichtenvoorde waar ze de eerste twee jaar op het Marianum zaten. Daar werden ze ook vrienden. Vervolgens zijn de jongens vanaf het derde jaar naar het Marianum in Groenlo gegaan. Liron: “We volgden dezelfde vakken en woonden toen nog in dezelfde plaats. Anderhalf jaar geleden ben ik in Winterswijk gaan wonen, maar onze vriendschap is gebleven.” Roy: “Nu, na zes jaar Marianum gaan onze wegen zich scheiden. Ik ga Computer Science and Engineering studeren aan de Technische Universiteit van Eindhoven.” Liron gaat geneeskunde studeren aan de Radboud Universiteit. De eerste zes jaar is dat een opleiding tot basisarts en daarna volgt er een specialisatie. “Wat dat wordt, weet ik nog niet, maar ik wil in ieder geval iets in de gezondheidszorg doen.”

Profielwerkstuk
In totaal zijn er 314 werkstukken ingestuurd door 160 scholen. Voor iedere categorie zijn er aanvankelijk tien genomineerden. Een deskundige jury heeft er drie voorgedragen voor de eerste, tweede en derde prijs. Het werkstuk van Liron en Roy dingt mee in de categorie Natuur en Techniek. De overige categorieën zijn Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij en Cultuur en Maatschappij. Of leerlingen van het Marianum eerder zo’n hoge klassering hebben gehaald, weten ze niet, maar ze zijn er wel erg trots op dat ze zover zijn gekomen. Roy: “Daarvoor willen we met name meneer Geurts, docent en werkbegeleider, bedanken. Hij heeft geholpen met het werkstuk en ons ook gestimuleerd het op te sturen. Door zijn enthousiasme bleven wij gemotiveerd aan ons verslag werken.”

Elektrocardiogram
De hoofdvraag van het profielwerkstuk ‘Een intelligente ECG analyse’ (elektrocardiogram) was de volgende: Hoe kan een kunstmatig neuraal netwerk worden toegepast voor het opsporen van boezemfibrillatie? Het probleem daarbij is dat de boezems in het hart onregelmatig samentrekken, waardoor er minder bloed in de hartkamers terechtkomt. Dit kan leiden tot beroertes en andere complicaties. Jaarlijks overlijden hieraan wereldwijd ongeveer 193.300 mensen. Liron en Roy stellen zichzelf als doel het automatiseren van de classificatie van ECG’s in de categorieën normaal ritme, boezemfibrillatie en een willekeurig ander ritme en ruis. Liron: “We hebben een netwerk ontworpen voor het opsporen van boezemfibrilleren. Daarmee haalden we een nauwkeurigheidspercentage van 95%. Zelf willen we voor 98-99% gaan. Roy: “We hopen dat hierdoor het aantal patiënten dat juist gediagnostiseerd wordt, stijgt. Met goede medicatie is de overlevingskans dan een stuk hoger.”

Het gehele werkstuk is te lezen op de site van www.knawonderwijsprijs.nl. Dinsdag 9 juni volgt de uitslag. De bekendmaking is eveneens op de site van de KNAW live te volgen om 16.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant